Astăzi, 3 mai, este Ziua Internațională a Libertății  Presei –  ziua în care este apreciată, o dată în plus, contribuția jurnaliștilor și jurnalismului la eforturile de a crea un stat de drept, cetățenii căruia se bucură de pace, bunăstare, democrație, drepturile omului.

În ultimii ani presa din Moldova a avut parte de tot mai multe provocări. Apreciem pe cei care încă mai sunt liberi și au rămas ”câini de pază” – temelia unei națiuni de succes, care ia decizii inclusiv având la bază informație obiectivă; precursorii progresului social și economic și ai dezvoltării durabile. Dezvoltarea socială și economică, știința, tehnologia, inovația, antreprenoriatul – toate acestea au la bază activitatea presei independente.

În prezent, în Republica Moldova, drepturile presei sunt ignorate de către autoritățile publice, se invocă unele clauze abuzive din Legea privind datele cu caracter personal, iar însăși presa este tratată din punct de vedere al politicilor interne ale partidelor politice – fapt inadmisibil într-o societate democratică. Pe de altă parte, lipsa solidarității de breaslă și competiția neloială, afilierea politică și lipsa protecției din partea instituțiilor de specialitate au ca și consecință o societate amorfă, care crede că toamna se numără sirienii, iar furturile și alte ilegalități sunt eclipsate de discursuri populiste și parade.

E cunoscut faptul că buna guvernare și libertatea presei nu sunt principii ce s-ar exclude reciproc, ba dimpotrivă – ele sunt dependente reciproc. Ne dorim să fim martorii momentului când toți jurnaliștii vor putea activa liber – vor putea observa, adresa întrebări și relata evenimentele, fără frica de a fi persecutați. Doar atunci vom fi siguri că guvernarea va activa în interesul cetățenilor.

Vă dorim să fiți mesageri, educatori și avocați, să informați puterea despre problemele oamenilor, să ajutați cetățenii să ia decizii informate despre cei, care-i guvernează și îi reprezintă.

Presa liberă este unul din indicatorii unui Stat de Drept. Vă dorim Libertate și Independență!

Sursa: www.amnesty.md