Recent judecătoria Râşcani a capitalei, a emis o sentinţă de condamnare inculpatelor, cu vârstele de 44 şi 57 de ani. Inculpatele, medici de profesie au fost recunoscute vinovate în baza art. 213 Cod Penal al Republicii Moldova şi condamnate la câte un an închisoare, însă, în legătură cu intervenirea termenului de prescripţie, acestea au fost liberate de răspundere penală, cu încetarea procesului penal. Cu toate acestea, la demersul procurorilor, instanţa a dispus încasarea din contul inculpatelor în folosul succesorului părţii vătămate a câte 100 mii lei fiecare drept prejudiciu moral, cauzat prin infracţiune.

La data de 26 februarie 2009 o tânără din mun. Chişinău a chemat ambulanţa la domiciliu pe motiv că se simţea rău. Deplasându-se dimineaţa la chemare, medicul din cadrul Staţiei municipale de Asistenţă Medicală Urgentă a efectuat un examen medical superficial al bolnavei, fixând un diagnostic greşit de „infecţie respiratorie virotică acută, reacţie alergică medicamentoasă”, prescriindu-i un tratament incorect. Spre seară, starea fetei se agravase, iar aceasta a chemat la domiciliu medicul de familie. Venit acasă la pacientă, medicul din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.11 din Chişinău, la fel a investigat superficial bolnava şi, bazându-se pe diagnosticul fixat anterior de medicul de la urgenţă, a stabilit incorect maladia de care aceasta suferea, în consecinţă, în dimineaţa zilei următoare, a fost constatat decesul biologic al pacientei, în vârstă de 21 de ani, informează http://ziarulnational.md

Conform sursei http://www.zdg.md au fost efectuate trei expertize, iar procedura a durat mai bine de patru ani. Rezultatele expertizelor au concluzionat că decesul pacientei a survenit ca urmare a şocului toxico-infecţios complicat în rezultatul diagnosticării incorecte la etapa de acordare a asistenţei medicale a tinerei, medicii au evaluat eronat starea acesteia de sănătate, au stabilit un tratament neadecvat, ceea ce a condus la decesul bolnavei.

Amintim că potrivit http://protv.md/stiri în luna august a acestui an trei medici de la Institutul Mamei şi Copilului  au fost condamnaţi, la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor pe un termen de probă de doi ani, fiind găsiţi vinovaţi de malpraxis. Motivul îl constituie neglijența medicilor și supravegherea necorespunzătoare a travaliului pacientei care în cele din urmă s-a soldat cu decesul copilului.
Ținem să menționăm faptul că și în acest caz cercetările au durat un termen îndelungat prima expertiză a fost făcută de Ministerul Sănătăţii, care a constatat că nu a fost nici o neglijenţă din partea medicilor, după mai multe demersuri a  fost efectuată expertiza în România care a confirmat neglijența medicilor.

HomoDiversus este ingirjorat de faptul ca acete cazuri nu sunt unice, constatăm faptul că nereglementarea acestei probleme duce la tergiversări ale anchetelor. Inexistența unui cadru legal și a unei procedurile exact stabilite este necesară chiar dacă aceasta va aduce reglementări și soluții pentru toate părțile implicate în realizarea actului medical. Dacă legea ar spune foarte clar ce este malpraxis medical, atunci ar fi foarte clar care sunt situațiile în care un medic poate fi tras la răspundere și nu ar fi denigrat pentru orice presupunere. Persoanele care au devenit victime ale actelor de malpraxis nu deţin instrumente eficiente pentru a obţine o satisfacţie echitabilă în procesele de judecare a respectivelor cauze este opinia doctorului habilitat în medicină, Andrei Pădure, expusă în studiul cu titlul Riscurile de malpraxis medical în Republica Moldova http://bsclupan.asm.md.

Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat prin normele constituţionale, însă în vederea funcţionării acestor standarde nu există pârghii de a investiga cazurile de malpraxis întrucât o reglementare expresă în lege a acestei noţiuni nu există. Codul penal în art. 213 prevede Încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, iar managementul malpraxisului are loc în cadrul comun al dreptului civil, în care pacientul poate solicita despăgubiri ca expresie a unui proces de reparare. După ce a fost sesizată, instanţa de judecată conduce direct și imediat o anchetă în baza probelor, ascultă explicaţiile părţilor și concluziile experţilor (expertiza juridică sau medico-legală).

Dreptul la sănătate este ocrotit şi prin normele internaţionale Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sănătatea prevede Declaraţia Universala a Drepturilor Omului, iar Pactul cu privire la drepturile civile şi politice în vigoare pentru Republica Moldova din 26 aprilie 1993, în articolul 6 prevede: Dreptul la viaţă este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege.

Surse: http://protv.md/stiri/actualitate/o-tanara-de-21-de-ani-din-capitala-a-murit-dupa-ce-doi-medici—1389371.html

http://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/doi-medici-condamnati-la-inchisoare-pentru-malpraxis-au-scapat-de-pedeapsa

http://ziarulnational.md/medici-din-chisinau-condamnati-pentru-malpraxis-au-scapat-de-inchisoare/

http://bsclupan.asm.md/?

Sursa imagine: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/07/08/51dadd43c7b855ff56185fd6/646×404.jpg