Pe 25 ianuarie a fost lansată versiunea ușor de citit și de înțeles a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și a Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească Centrul „Speranța”.

Conform organizatorilor, procesul de lucru la cele două documente a durat un an de zile, inclusiv cu suportul a 20 de tineri cu dificultăți de învățare și dizabilități intelectuale din șase raioane ale țării.

Vasile Cușcă, șef al Direcției politici de protecție socială a persoanelor cu dizabilități în cadrul Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei, a remarcat în cadrul evenimentului importanța versiunii simplificate a celor două acte, menționând faptul că ele sunt utile nu doar pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală dar și pentru copii, persoane în etate, dar și cei care nu au studii speciale. Oficialul a venit cu propunerea ca să apară versiunea ușor de citit și de înțeles a protocolului opțional al Convenției sus menționate.

Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a accentuat faptul că în RM la capitolul accesibilizării informației lucrurile stau mai prost decît cu acomodarea rezonabilă a spațiilor, iar cele două broșuri (lansate la eveniment) constituie un pas important atît pentru persoanele cu necesități speciale, cît și pentru toată republica: „Cred că următorul nostru pas pentru 2017 este și pregătirea Legii privind asigurarea egalității în format ușor de citit, ușor de înțeles – a conchis expertul.”

Prezentă la eveniment, PR-managerul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, Victoria Boțan, a exprimat speranța că inițiativa asociației care a organizat lansarea va fi preluată nu doar de ONG-uri dar și de autoritățile publice: “Atunci cînd vorbim despre accesibilitate, de multe ori greșit se înțelege că ea constă doar într-o rampă construită. Prea puțin se vorbește despre accesibilizarea informației, pe care o putem numi un drept fundamental. Fiidcă, atunci cînd este acces la informație, este și acces la educație de calitate, acces la muncă și o viață integrată în societate. Mulțumim organizatorilor pentru inițiativa dată, care oferă nu doar o integrare mai amplă a persoanelor cu dizabilități cît și va minimaliza excluderea lor din procesul decizional. Pentru că cunoașterea drepturilor este și o posibilitate de apărare a lor.”

Organizatorii au menționat că evenimentul de lansare va continua cu o serie de traininguri și sesiuni de informare pentru reprezentanții APL, ONG-uri și Mass-Media cu privire la utilizarea metodei ușor de citit și ușor de înțeles.

Amintim că Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost ratificată de Parlamentul RM în 2010. Acest tratat internațional, dar și Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, au pus bazele mai multor reforme în domeniul dizabilității în Republica Moldova.

Sursa: motivatie.md