Conform unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică a Republicii Moldova în anul 2011, fiecare a șaptea femeie din mediul rural și a șasea femeie din mediul urban s-a confruntat cu problema violenței în familie. Aproximativ 90% din jertfele violenței sunt femeile și copiii!

După cum menționează specialiștii, în fiecare an numărul plîngerilor cazurilor de violență în familie se mărește. Această tendință se datorează faptului că femeile au devenit mai conștiente de drepturile lor, = de existența unor legi speciale, și au o posibilitate mai mare de a contacta autoritățile competente. Cu toate acestea, ca într-un patriarhal, în societatea de astăzi, femeile de multe ori încă nu sunt în cea mai bună poziție. Bărbatul poate face un scandal și chiar bate o femeie doar pentru că ea nu a gătit cina la timp sau a venit cu întârziere de la locul de muncă, sau pur și simplu îndrăznește să-l contrazică. Psihologii explica acest comportament  prin faptul că, odată cu nașterea, bărbații tind să se afirme, dorința inerentă de a dovedi nevinovăția lui cu orice preț crește, iar cei care nu au suficiente cuvinte pentru a explica, încep să folosească forța.

Pe parcursul anului 2014, Inspectoratul de Poliție al Ceadîr-Lunga a înregistrat 35 de cazuri de violență în familie.În 2015, s-au înregistrat 31 de cazuri. Cel mai adesea,  soțul prezintă agresiune împotriva soției sale, concubinul împotriva concubinei, apoi – frate împotriva surorii, fiul împotriva mamei, tatăl împotriva fiului, și vice-versa, fiul împotriva tatălui și, în cazuri rare – nora împotriva soacrei sale.

Odată ce bărbatul a ridicat mîna, fiecare femeie se comportă diferit: careva scriu plîngere în instanța de judecată, careva suferă, sperînd că nu se va mai repeta.

Așa cum am menționat mai sus, violența în familie are loc în fiecare a șasea familie sau a șaptea, și, din păcate, în țara noastră aceastei probleme i se acordă prea puțină atenție. In orasele tarii, practic, nu există nici un centru care poate ajuta persoanele care au fost supuse violenței în familie.

Dacă a ridicat mîna o dată, va ridica și a doua

Ludmila – o frumoasă și educată fată, care niciodată nu s-a gîndit că va deveni jertfa violenței în familie.

Ludmila a făcut cunoștință cu Vladimir întîmplător. Tinerii s-au plăcut din prima clipă. Fata a lăsat ocul de muncă și s-a mutat cu traiul la iubitul ei, care locuia cu părinții.

„Perioada de luna de miere nu a durat mult timp. Am început să cunosc ce prezintă el cu adevărat. La început am îmi era greu de înțeles ce se întâmplă: dintr-o persoană grijulie și atentă, s-a transformat într-o fiară, mai ales după ce a vorbeacu mama lui. Mă rănea și mă umișea permanent. Apoi își cerea scuze și eu îl iertam.

Situația s-a agravat odată cu nașterea copilului. El putea să mă bată, iar apoi să se ducă cu prietenii la bere, iar eu să stau cu copilul în brațe și să plîng de durere. Dacă nu reușeam să pregătesc mîncare – facea scandal, dacă mă găsea cu cartea în mînă – iarași scandal..își aminteșe Ludmila.

,,Am început să mă simt tot mai singură și mai singură, iar apoi a continuat depresie. Nu voiam să mai trăiesc, doar copilul mă mai ținea în viață.,, își amintește Ludmila.

Dar, după cum se spune: orice lucru are un sfîrșit. După cîțiva ani, am decis să divorțez.

,,El venea furios, mă umilea, mă bătea. Nu aveam de ales, decît să sun la poliție. El a început să mintă că eu nu-i permit să vadă copilul. Poliția mi-a spus că am nevoie de martori. A trecut aproape jumate de an pînă cînd dosarul a ajuns în instanța de judecată. Dacă nu erau rudele și prietenii, care mă ajutau și mă susțineau, nu știu cum aș fi rezistat. Cel mai mult îmi era milă de copil, care era martorul acestor situații groaznice. Poliția mi-a recomandat să-mi schimb numărul de telefon și să plec din oraș. ,, își amintește femeia.

Violența psihologică este greu de dovedit

În 2015, angajații Inspectoratului de Poliție al Ceadîr-Lunga au înregistrat 60 de anchete ale diferitelor forme de violență în familie. Toate materialele au fost trimise la la procuratură. Din numărul total de cazuri raportate doar la 31 în aceste cazuri au fost urmărite penal. În alte cazuri, aproximativ jumătate din reclamanți au fost refuzați „, din cauza lipsei de dovezi ale unei infracțiuni.”

Procurorul orașului Ceadîr-Lunga, Consilier al Justiției, Oleg Cebotari a spus că este foarte dificil de a dovedi violență psihologică. De obicei, acest tip de violență are loc fără martori. Pentru instituirea procedurilor penale este nevoie de probe solide, iar vecinii nu sunt întotdeauna gata să intervină în familia altcuiva, și mai ales pentru a da probe în instanța de judecată.

În conformitate cu articolul 201 din Codul penal al Republicii Moldova – violența împotriva unui membru al familiei – au fost deschise 28 de dosare penale. Practic, violența este comisă de soț asupra soției sau a unui copil. 2 cauze penale – violența împotriva a doi sau mai mulți membri ai familiei. Acte de violență, care au dus la o tentativă de sinucidere – 1. Prietenul sau soțul împotriva soției, copiii împotriva părinților – 6 cazuri. Soțul împtriva soției – 12 cazuri, partener împotriva partenerei – 7 cazuri. Părinți împotriva copiilor – un caz, frați și surori între ei – 5 cazuri. Spune O.Cebotari

12 persoane au fost condamnate la probațiune. În ceea ce privește 10 persoane, s-a decis o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul statului.

Procurorul a menționat că examinarea psihiatrică este efectuată numai în cazul în care există o deficiență mentală clară, iar persoana respectivă nu este responsabilă pentru acțiunile sale. În cazuri individuale, la cererea victimei, infractorul este trimis să fie examinat de un psihiatru. Sunt unele perechi care continue să trăiască împreună și pedeapsa a fost de folos, iar unele divorțează. Femeile trebuie să-și revindece drepturile și de asemenea trebuie să acționeze în calitate de acuzator. Dar pentru îndeplinirea funcției de acuzator, trebuie să cunoști procedurile de bază a hărțuirilor, a dreptului penal, regulile de colectare și furnizare a probelor. Este evident faptul că nu toți cetățenii dispun de cunoștințe în acest domeniu și nu sunt în stare să-și afirme poziția la judecată,, explică directorul Biroului Avocatului Poporului de la Comrat, Svetlana Mironov.

Un cerc vicios al violenței în familie

Specialiștii Centrului pentru Drepturile Omului din Comrat observă că, adesea, femeile care se găsesc în situații de risc, rămîn fața în fața cu problema sa. Nu au posibilitatea de a consulta un avocat sau de a obține un sfat juridic, mai ales în cazul în care victimele trăiesc în zonele rurale. Și în scopul de a depăși consecințele violenței în familie, precum și pentru a ieși dintr-o situație de stres post-traumatic, au nevoie de ajutor profesionist de psihologi și psihoterapeuți. Pînă cînd judecata anunță verdictul, victimele continuie să lucuiască în aceiași casă cu infractorii, ceia ce provoacă o traumă psihologică.

Realitatea este că femeile sunt victimele în cazurile de violență în familie practic fără o protecție din partea statului. Ele au dreptul să conteze pe susținerea din partea organelor competente, dar totul se întîmplă invers.

Specialiștii Centrului au remarcat faptul că, atunci când este vorba de persoane afectate de violența în familie, un rol important joacă factorii de stres post-traumatic a victimei.

Ca urmare, marea majoritate a cazurilor de violență în familie sunt oprite din două motive: primul – lipsa unor dovezi ale infracțiunii, în special în cazul violenței verbale, al doilea – împăcarea.

Pe de altă parte, avocații Centrului pentru Drepturile Omului susțin că femeile sunt într-o oarecare măsură vinovate, deoarece cred cuvintele agresorului că abuzul nu se va întâmpla și își retrag cererea. Astfel, infractorii care au comis violență în familie rămân nepedepsiți.

Cum poți trage la răspundere o persoană care își violează verbal soția, adică prin cuvinte, dacă nu este nici o probă care demonstrează acest fapt? De cele mai multe ori martorii nu doresc să se implice.

Svetlana Mironov a remarcat faptul că numărul persoanelor care aplică la Centrul de ajutor este în creștere în fiecare an. Anul trecut erau 15, iar în anii precedenți – nu mai mult de patru persoane pe an. De la începutul acestui an – zece plîngeri. Activiștii pentru drepturile omului susțin că aceasta se datorează faptului că populația a devenit mai conștientă de drepturile lor.

,,Inspirînd încredere,,

Moldova are foarte puține centre de reabilitare pentru victimele violenței în familie. Ele au doar câteva centre regionale. Aceste instituții sociale au rolul de a oferi victimelor violenței adăpost temporar. Victima nu trebuie să trăiască în această perioadă sub același acoperiș cu cel care a comis violența.

Femeile supuse violenței în familie, se simt neajutorate. În cazul în care o femeie are un copil mic și nu este angajată în cîmpul muncii, situația este complicată. Ea este dependentă financiar de bărbat, și de multe ori aceste femei nu au unde să meargă. De multe ori, membrii familiilor în care se produce violența periodic asupra unuia sau mai multor membri ai familiei nu înțeleg pe deplin situația și nu știu cum să se confrunte cu ea. Aceste familii au nevoie de ajutorul psihologilor și a specialiștilor,, povesteșt directorul centrului social Ludmila Ivancev.

„Ascultînd poveștile acestor femei, eu plâng împreună cu ele. Atât de multă durere și disperare în mărturisirea lor. La moment în centrul nostru trăiește Maria . Primele câteva zile ea era tăcută și doar plângea..Doar mai târziu și-a revenit, „- spune Ludmila

După cum sa dovedit, Maria este supusă periodic la violență fizică și psihologică de fratele său. Fata a trebuit să nu o dată să se ascundă de fratele său. Și, de mai multe ori, fiind în intoxicație alcoolică, după cum spune o tânăra mamă, el a încercat să o violeze. Centrul social a trimis femeia la poliție.

Reabilitarea trebuie să fie completă.

Istoriile fetelor demonstrează că factorii principali care motivează bărbații să fie agresivi cu rudele sale sunt: neputința de a-și controla emoțiile, neîncrederea în sine etc. Este foarte important ca în această problemă să nu fie lăsată fără atenție. Uneori infractorul are nevoie de ajutor psihologic și reabilitare nu mai puțin decît victima.

Cu părere de rău, în țara noastră este doar un singur centru de reabilitare pentru cei care săvîrșesc violența în familie. Acest centru este situat în Drochia. Centrul funcționează din 2012 și toate serviciile de reabilitare sunt gratis. Anul trecut în acest centru au fost înregistrate 110 persoane. Centru nu acceptă persoanele dependente de alcool și substanțe narcotice.

Mulți dintre cei care au trecut un curs de reabilitare continuie să trăiască în familie. Violența fizică sau psihologică dăunează psihicii, în acest caz este nevoie de ajutorul specialistului – povestește directorul Centrului.

Ambasada Americii în Moldova a ajutat la dezvoltarea programului de reabilitare. La început toți beneficiarii susțin un test care ajută la stabilirea nivelului de agresivitate. După cum menționează directorului centrului, cele mai efectiv este lucrul în grup.

Lucru în echipă este mult mai efectiv decît cel individual. La început bărbații se comportă agresiv și dau de înțeles că ei sunt aici doar pentru că sunt obligați.Unii își își exprimă nemulțumirea cu voce tare. Cei care au trecut cel puțin jumătate de curs sau mai mult au o altă atitudine față de violența în familie și își recunosc greșelile simțindu-se vinovați – explică specialistul centrului.

După cum arată practica, de multe ori cei care sunt supuși violenței, umulinței și bătăilor, încearcă șă se sinucidă. Un asemenea caz s-a întîmplat cu mama a 5 copii din Strășeni, mama Victoria Prutean. Apărîndu-se de soțul său, femeia l-a rănit mortal. În apărarea femeii au intervenit cei care activează în Drepturile omului ai asociației Promo-Lex. Conform specialiștilor acestei organizații, instanța de judecată nu a luat în considerare că Victoria era supusă violenței în familie din partea soțului. Femeia s-a adresat de multe ori după ajutor autorităților, dar nimeni nu a reacționat. Astfel femeia continua să se afle în pericol.

După părerea avocatului Coaliției Discriminării, Ion Bambuleac, acest caz demonstrează un exemplu care ne permite să înțelegem ce este discriminarea care își are rădăcinile înca din familie.

Pentru a soluționa acestă problemă trebuie ca toate organizațiile să-ți unească puterile și să ajute persoanele care se confruntă cu violența în familei.

Femeilor, nu uitați: toți oamenii se nasc liberi și egali în drepturi. Certurile în familie, umilința și bătăile reprezintă cel mai rău exemplu pentru copii.

Reprezentanții Oficiului de Avocați din Comrat 0-298-2-51-05

Promo-LEX

+ 373 22 450024
+ 373 22 492684
+ 373 22 449626

Coalitia nediscriminare

0 22 22 21 07 09, 0 8003 8003

Irina Pineghina

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Traducere: Natalia Ghilașcu