Proiectul DARE2Change este primul program social de mentorat din Republica Moldova. El e destinat fetelor și femeilor cu nevoi speciale și din familii social-vulnerabile, fetelor din comunitatea LGBT, de etnie romă sau găgăuză, pentru a spori accesul lor la educație, angajare și dezvoltarea oportunităților antreprenoriale, dar și pentru a schimba viziunea societății față de aceste femei, pe care fondatoarea proiectului, Nati Vozian, le numește mentore și mentee, lidere și modele de viață.

Programul DARE2Change a constat din 3 luni de traininguri pentru 25 de tinere din diverse grupuri social-vulnerabile, majoriatea provenind din zonele rurale. Instruirile au fost pe teme de liderism, drepturile omului și egalitatea de gen, comunicare și PR, antreprenoriat, scrierea de business-planuri etc.

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, programul DARE2Change și-a premiat participantele: Victoria Mudreac a obținut premiu pentru inițierea revistei online “Haibun” pentru cei pasionați de lectură, Iuliana Tabacari a fost premiată pentru ideea de creare a unui centru de agrement pentru tinerii cu dizabilități din Hîncești, iar Rodica Caimac a luat premiu pentru ideea de incluziune socială a tinerilor cu deficiențe mintale din Orhei.

Iuliana Tabacari activează la Centrul “Pasărea albastră” din orașul Hîncești, destinat copiilor cu dizabilități locomotorii și psihosociale. Proiectul ei are trei obiective de bază: dezvoltarea abilităților de comunicare în rîndul tinerilor cu dizabilități locomotorii, promovarea unui mod sănătos de viață prin educația lor sportivă și practicarea orelor de dans: “Chiar dacă sunt în scaun rulant, îmi place foarte mult dansul – spune cu entuziasm Iuliana – Dacă mi s-ar oferi oportunitatea, aș spune da provocării. Iată de ce mi-am propus drept scop să deschidem un centru, în care persoanele cu dizabilități să se simtă în largul său.”

Victoria Mudreac este o tînără pasionată de lectură. Doar anul trecut ea a citit 60 de cărți: “Pot să nu am oglinda cu mine în geantă – mărturisește zîmbind Victoria – dar cartea o am mereu alături.” Tînăra spune că prin intermediul platformei “Haibun” vrea să promoveze lectura și să creeze o comunitate de cititori responsabili: “Mi-ar plăcea să deschidem un magazin online și, de ce nu, pe viitor să edităm o carte sub egida “Haibun”.”

Rodica Caimac este din Orhei și e studentă la specialitatea asistență socială: “Anul trecut am avut practică de 3 săptămîni la casa-internat din Orhei pentru băieți cu deficiențe mintale. În urma practicii, am văzut cît de talentați sunt băieții de a confecționa lucruri frumoase. Astfel, mi-a venit ideea ca ei să meargă în 4 școli obișnuite din Orhei și să facă ateliere pentru fetele din localități rurale.”

Proiectul DARE2Change a fost dublu cîștigător la Gala ONU pentru Drepturile Omului. La acest eveniment, a fost premiată autoarea proiectului DARE2Change, Natalia Vozian, “pentru inițiativa sa curajoasă și inovatoare”, dar și una din menteele proiectului DARE2Change, Tamara Andrieș, care a luat premiul special pentru cel mai bun film autobiografic, realizat în cadrul Școlii de Film Mobil a persoanelor cu dizabilități.

Autoare: Victoria Boțan

Foto: DARE2Change