Discriminare. Ne-am pus vreodată întrebarea ce reprezintă ea? Sunt oare printre noi persoane, rude, cunoscuți care s-au confruntat cu această problemă?

Tudor – este un om obișnuit, deja pensionar. Trăiește singur și este bolnav de tuberculoză. Medicii i-au explicat că sunt șanse de însănătoșire, cu condiția tratementului corect și regulat. Acest fapt l-au făcut pe Tudor să privească în viitor cu mai mult optimism. Bărbatul nici nu și-a dat seama că principala problemă nu va fi însăși tratarea, ci frica și neînțelegerea oamenilor din jur.

  • Cineva din sat m-a văzut la centrul de tuberculoză. Evident că au început să mă întrebe ce și cum. Eu nu ascundeam boala mea. Și știți cum sunt oamenii…. în curînd tot satul a aflat ca sunt bolnav. Nu erau interesați dacă se poate de infectat sau nu. Tuberculoză – înseamnă că pot infecta pe cineva.. povestește Tudor.

Eroul nostru a considerat comportamentul consătenilor unul obișnuit, dar de unde să ia acum apa pe care pînă acum o lua de la vecini?  Natalia Grigorievna, șefa centrului de turberculoză din Rîbnița și acum povestește acest caz.

  • Vara anului 2015 a fost foarte secetoasă. Noi permanent mergeam prin sate și distribuiam medicamente și în acest scop avem un automobil. Am reușim să vizităm un pacient de-al nostru. Mă interesa un singur lucru: dacă primește su nu mediamentele și în ce modalitate. Domnul mi-a răspuns că i-a rămas foarte puțină apă și că nu știe ce să facă cu ea – să o bea sau să o lase pentru gătitul mîncării. Cînd ne-am uitat în jur, am realizat că fiecare consătean avea fîntînă, iar pacientul nostru nu avea. Împreună cu medicul am luat o căldare și am pornit să căutăm apă – povestește Natalia Antoniuc.

Șefa centrului de tuberculoză din Rîbnița susține că oamenii au fost informați de formele tuberculozei, cum se poate de infectat și li s-a explicat că nu este posibilă infectarea dacă pacientul se tratează.

În zilele de astăzi medicii alertează despre tuberculoză. Pentru o lume întreagă această boală este periculoasă. În fiecare an mor 4 milioane de oameni și se infectează 10 milioane. Aceiași situație este și în Transnistria. În raionul Rîbnița s-au îmbolnăvit 100 persoane de tuberculoză, dintre care 2 adolescenți și un copil. Specialiștii menționează că este foarte important prevenirea bolii.

„Discriminarea este un fenomen care apare în relația dintre individ și o persoană cu funcție de răspundere. Atitudinile greșite din partea vecinilor, în sine, nu constituie discriminare, dar în astfel de situații apare necesitatea de intervenție a statului care este obligat să prevină și să elimine barierele sociale bazate pe prejudecăți în baza criteriilor protejate de discriminare. În cazul descris mai sus, reprezentanții autorităților au intervenit profesionist și au soluționat problema. Este un exemplu de urmat. În cazul în care considerați că ați fost discriminat, puteți apela Linia Verde 0-8003-3388 a Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității” menționează Vitalie Popov, director executiv al asociației obștești HomoDiversus

O cooperare strânsă între societate și autoritățile locale vor ajuta la rezolvarea eficientă a problemei discriminării. Între timp, cei care sunt oprimati, cărora le sunt  încalcăte drepturile, trebuie să solicite ajutorul reprezentanților organizațiilor publice, care pot oferi sprijin psihologic și juridic.

I.Șmeleva

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1043-deficit-ponimaniya.html

Traducere: Natalia Ghilașcu