Deseori auzim despre discriminarea oamenilor cu necesități speciale: persoane în scaune cu rotile, cei care suferă din cauza lipsei condițiilor necesare – rampe, suișuri și coborîșuri pe trotuare. Dar discriminarea pe baza de stare de sănătate reprezintă altceva. Din această categorie fac parte cei bolnavi de HIV/SIDA.

Persoanele infectate cu HIV nu au restricții, cu exceptia momentelor cînd au stopuri cardiace sau toxoplasmoza, care le pot limita mișcarea, văzul, vorbirea, și altele”, – explică Decev Carolina, specialistul centrului ” împreună pentru viață „.

Discriminarea persoanelor infectate cu HIV pozitiv se întîlnește foarte des. Oamenii nu sunt informați despre modul în care se transmite HIV sau consideră că toate persoanele infectate cu HIV pozitiv sunt consumatori de droguri sau lucrători în industria sexului.

Am documentat un caz de discriminare nu din cauza stării de sănătate, ci din cauza bolii transferate.

Ecaterina (nume modificat în scopuri de confidențialitate) a activat în calitate de contabil la o întreprindere. Din noiembrie 2014 pînă în octombrie 2015, doamna se trata de tuberculoză. La locul de muncă i-a fost eliberată un certificat medical (concediu de boală).

În timpul concediului de boală, directorul a angajat un alt specialist care era ruda sa. Înainte de finisarea concediului de boală, Ecaterina a decis să facă o vizită la locul de muncă și să anunțe directorul, însă el i-a spus că trebuie să se mai gîndească dacă poate ea sau nu să se întoarcă la lucru după o ,,astfel,, de boală. Directorul i-a dat de înțeles că va fi mai bine dacă va demisiona. Femeia a scris cerere de concediere și a plecat.

,,Puteam să-mi apăr drepturile și să mă întorc la locul de muncă, însă orașul unde trăiesc și lucrez nu este mare și îmi era frică că mulți vor afla de boala mea, deaceia am demisionat și am început să caut un alt post de muncă,, povestește Ecaterina.

Ecaterina este divorțată și crește 2 copii de una singură, deaceia decizia de a demisiona a fost una grea. Își făcea griji dacă va putea găsi un nou post de muncă sau nu și dacă va fi în stare să-și întrețină mai departe copiii.,,Locuiesc împreună cu părinții și anume ei m-au convins să demisionez. Mi-au promis să mă ajute,, spune Ecaterina.

Acum Ecateria lucrează în alt oraș, la un post de muncă nou, care-i place foarte mult. La întrebarea cum s-a descurcat cu această situație, femeia spune că foarte greu. ,, Îmi era foarte obijduitor și neplăcut faptul că au procedat astfel. E groaznic să rămîn șomer cu 2 copii, dar mulțumită părinților totul s-a regulat,, povestește Ecaterina.

Colega nouă de serviciu susține că Ecaterina este un specialist foarte bun. ,,Ea a început să lucreze din ianuarie, timp în care s-a manifestat ca o persoană responsabilă, serioasă. ,, spune Mariana.

Pe lîngă discriminarea pe bază de boală transferată, în cazul dat avem și discriminare la locul de muncă. Conform art. 7, legea nr. 121 care reglementează ,,asigurarea egalității, este interzisă discriminarea la angajarea în cîmpul muncii.

Ion Bambuleac, avocatul coaliției Nediscriminare: ,,Această acțiune poate fi considerată ca o discriminare în ceia ce privește accesul serviciilor și bunurilor publice. În astfel de cazuri, este recomandabil să se depună o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și pentru asigurarea egalității. În plus, pentru o consultație gratuită puteți apela la linia fierbinte 0-8003-8003 pentru a combate discriminarea,  „- amintește Bambuleac.

Astfel, autoritățile trebuie să depună mai mult efort pentru eliminarea discrimiării pe bază de stare ed sănătate. Necătînd la faptul că în țară sunt foarte multe centre informaționale și asociații obștești, problema dată rămîne una actuală.

Dumitru Ianul

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Traducere: Natalia Ghilașcu