Mai multe tinere cu nevoi speciale din localitățile de nord, centru și sud ale țării au participat în perioada 15-17 martie la un curs de formare în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor cu dizabilități. Absolvind cursul, acestea au devenit formatoare și vor instrui deja semenii lor din localitate.

În cadrul celor trei zile de training fetele au dobîndit mai multe cunoștințe privind legislația în vigoare în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor cu dizabilități, care sunt infecțiile cu transmitere sexuală, ce contraceptive pot utiliza, cum să se comporte în caz de abuz sexual și cum să realizeze activități de informare, educare și comunicare pe subiecte legate de drepturile și sănătatea reproductivă. După fiecare instruire teoretică, fetele au avut ocazia să-și pună în aplicare cunoștințele prin exerciții practice. La finele cursului participantele au avut un atelier de lucru în grup, unde au pregătit câte o sesiune de informare pe care le-au prezentat în fața colegilor.

Ludmila Sîrbu, coordonator de proiect în cadrul CIDSR a povestit că ideea proiectului a apărut în urma întîlnirilor cu fetele și femeile cu dizabilități, atunci cînd s-a realizat un studiu la nivel de țară privind problemele și provocările cu care se confruntă femeile cu dizabilități în exercitarea drepturilor sale sexuale și reproductive, inclusiv accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă: “Ele au spus că nu au suficiente surse de informare în legătură cu acest subiect – a declarat Ludmila – fiindcă la școală nu se studiază discipline din domeniul sănătății sexuale și reproductive, în familie de regulă nu se discută acest subiect, mai ales dacă e vorba de rudele unei fete cu nevoi speciale”.

Organizatorii evenimentului susțin că acest curs este doar un început și că la următoarea etapă a proiectului se va lucra și cu tinerii cu dizabilități intelectuale.

Ludmila Iachim, manager proiecte Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova a menționat că evenimentul dat a fost un bun prilej pentru schimb de experiență dintre traineri, fiindcă au fost formatori în educație sexuală atât cu dizabilități cât și fără. Recent, Ludmila a participat la revizuirea Moldovei la Geneva de Comitetul ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, unde a prezentat domeniul sănătății, accesul și calitatea serviciilor în RM privind sănătatea sexuală și reproductivă pentru femeile cu nevoi speciale.

Olga Afanas, coordonator programe educaționale, Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova: “Abilități Europene fără Limite”: „Este foarte important ca aceste fete să cunoască că ele au dreptul să se bucure de o viață sexuală împlinită, căci deseori ele sunt percepute de societate ca fiind persoane asexuale, care nu au o viață sexuală și nici relații, ceea ce este totalmente greșit”.

Iuliana Tabacari este una din participante la curs și vine din Hîncești. Ea a mărturisit că deși are vârsta de 28 de ani, medicul ei de familie niciodată nu s-a interesat de sănătatea ei sexuală și nu i-a recomandat consultația unui medic ginecolog.

Iuliana spune că istoria ei nu este caz unic în localitatea sa și că ea cunoaște alte 5 femei cu dizabilități din Hîncești care s-au confruntat cu aceeași problemă, mediul lor de familie nu se interesează de sănătatea  lor sexuală și reproductivă. Tânăra consideră că acest lucru este o încălcare a drepturilor sale, motivând că indiferent de situație orice persoană trebuie să fie informată și să se bucure de drepturile sale.

Cursul a fost organizat de „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive” (CIDSR) cu suportul Ambasadei Finlandei la București în cadrul proiectului „Toți egali, toți sănătoși: Abilitarea femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova să își exercite drepturile sexuale și reproductive”.

Sursa: motivatie.md