Recent în capitală s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului. În programul evenimentului a intrat proiecția a peste 50 de filme documentare și artistice de scurt și lung metraj pe tema drepturilor omului.

Sloganul festivalului din acest an “Cunoaște-și drepturile prin film” a făcut îndemn către publicul larg să-și cunoască drepturile sale și să respecte drepturile altor persoane.

În cele șapte zile de festival au fost proiectate filme din șapte domenii ale drepturilor omului, propuse apoi spre discuție: violența domestică, dreptul persoanelor cu dizabilități, dreptul la liberatatea de exprimare, drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, diversitate și nediscriminare, drepturile omului în societățile în tranziție, malpraxisul medical și încălcarea drepturilor pacienților.

Pe lîngă filmele vizionate, evenimentul a cuprins și expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă”, Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități, desfășurată în premieră, a căror lucrări au fost proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului, dar și panelul de discuții cu specialiștii din domeniu. Astfel, fiecare film proiectat în cadrul festivalului a fost urmat de discuții dintre specialiștii în domeniu și publicul larg, care a avut ocazia să se informeze de la prima sursă. Panelul de discuții a antrenat peste 50 specialiști în domeniul drepturilor omului.

Premianții festivalului din acest an:

  • Filmul „Ecouri”, regizat de Dumitru Grosei, a luat premiu ca „cel mai bun film autohton”.
  • Iar “cel mai bun film străin” proiectat în cadrul Festivalului a fost “Sonita”.
  • „Cel mai bun debut”l-a avut filmul“Paparuda”care a fost premiat la festival.
  • Premiul pentru cel mai bun film produs în cadrul Școlii de Film Mobil a persoanelor cu dizabilități s-a oferit Tamarei Andrieș, cea care a luat și un premiu special la Gala Premiilor ONU 2016 în domeniul Drepturilor Omului.
  • Nina-Corina Lucheanțeva a luat locul I la expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă” cu lucrarea „Cercul vieții”.

Coordonatoarea Festivalului de Film dedicat Drepturilor Omului, Anna Barduc, spune că cele mai bune filme ale festivalului din acest an vor fi proiectate în luna ianuarie 2017 în orașele Bălți, Cahul, Comrat și Tiraspol. Proiecțiile vor fi însoțite cu paneluri de discuții tematice: “În prezent suntem în proces de identificare a 20 de localități defavorizate, ca să proiectăm în aer liber la primăvară filme din programul nostru – a menționat Barduc.”

Conform coordonatoarei festivalului, noutatea acestei ediţii au fost și reportajele documentare realizate de jurnaliştii din Moldova, secțiune la care au aplicat și tineri regizori din RM.

Festivalul de Film dedicat Drepturilor Omului a fost organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) și s-a desfășurat în perioada 2-8 decembrie 2016.

Autor: Victoria Boțan

Sursa foto: https://www.facebook.com/festival.idom.md/?fref=ts