Membrii Asociației HomoDiversus au vizitat elevii gimnaziului din satul Sadova, raionul Călărași. În cadrul acestei întîlniri, elevii au aflat mai multe despre conceptul drepturilor omului și care sunt componentele discriminării.

Directorul asociației HomoDiversus, Vitalie Popov, a prezentat elevilor Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDO), care a fost adoptată la 10 decembrie 1948 în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale ONU. Vitalie a menționat că fiecare persoană ar trebui să citească acest document, deoarece în el sunt compilate și explicate toate drepturile omului: “Acesta e un act elaborat de ONU după al doilea Război Mondial – a precizat Popov, ținînd în mînă actul DUDO – În el sunt stipulate toate drepturile fundamentale ale omului pe care le are fiecare din noi atunci cînd se naște, indiferent de rasă, religie, sex, limbă sau statut social. Drepturile omului sunt egale pentru fiecare și nimeni nu ne poate de ele deposeda – a conchis Popov.”

Elevii au făcut cunoștință cu Rodrigues, un tînăr invitat ce provine din Republica Camerun, situată în Africa Centrală. Rodrigues i-a mărturisit elevilor că i-a fost la început foarte greu să se adapteze în RM, fiindcă nu cunoștea limba română. El a povestit copiilor cîteva pilde educative, inclusiv din istoria sa personală, în care a fost privit și perceput altfel de locuitorii Moldovei.

Elevii l-au ascultat cu mare interes. Rodrigues a spus că a avut o dorință mare de a fi acceptat, de aceea a învins frica și a început puțin cîte puțin să se adapteze cu noua țară, limbă, obiceiuri și cultură: “Noi suntem toți egali – a fost mesajul de final împărtășit elevilor de Rodrigues, apel întîmpinat cu aplauze.”

La finele întîlnirii, elevii gimnaziului Sadova au luat parte la un joc interactiv, în care și-au întărit cunoștințele în domeniul drepturilor omului prin practicarea cîtorva roluri. Prin ele copiii au aflat cum se simt grupurile social-vulnerabile din țara noastră, expuse unui risc mai înalt de discriminare.

În cadrul vizitei directorul asociației HomoDiversus, Vitalie Popov, i-a vorbit elevilor și despre noul curs online în domeniul drepturilor omului, care va fi lansat curînd de HomoDiversus. Platforma dată prezintă un set de lecții video cu experți naționali în domeniu, la care va avea acces gratuit fiecare doritor ce se va înregistra pe site.

Mai multe detalii despre platformă aflați aici.

Autoare: Victoria Boțan

Foto: HomoDiversus