În perioada cînd țara noastră trece printr-o criză atît economică, cît și politică, tot mai mult se simte lipsa locurilor de muncă. Cu această problemă se confruntă oamenii din toate categoriile.

Punctul crucial al tuturor problemelor în relația dintre angajator și angajat este că angajatorul încearcă să cheltuie cît mai puțin pentru întreținerea angajatului, care, la rândul său, vrea să obțină cât mai mult posibil.

În acest domeniu tot mai des se întîlnesc neînțelegeri între angajați și angajator, care uneori ajung și la instanța de judecată.

Un astfel de caz i s-a întîmplat și Marinei (nume modificat în scop de confidențialitate), tînără specialistă cu studii superioare.

Marina era deja căsătorită atunci cînd a absolvit universitate și s-a bucurat foarte mult atunci cînd și-a găsit un loc de muncă, deși salariul nu era prea mare.

,,Îmi plăcea locul de muncă foarte mult. Era după specialitate și lucram cu un colectiv prietenos. În linii generale totul era bine, pînă cînd am aflat că sunt însărcinată. Am auzit foarte muilte cazuri despre concediul de maternitate, deaceia am decis să anunț imediat angajatorul. Spre marea mea uimire, directorul mi-a spus: Sau demisionează, sau avortează,, – povestește Marina.

,,Cum ați procedat dvs.?,, – am întrebat eu.

,,Desigur că am demisionat, deoarece familia și copilul sunt mai importante pentru mine. Am scris cerere și am plecat,, – a răspuns Marina.

,,De ce nu ați luat careva măsuri, nu v-ați adresat cu o plîngere la organele respective? – am întrebat eu.

,,Știam că conform legii, am dreptate și aș fi putut să-mi apăr dreptul, adresîndu-mă la instanța de judecată, dar m-am gîndit că, necătînd la faptul că sistemele judiciare și administrative sunt corupte, voi fi în stare să găsesc adevărul și să păstrez locul de muncă, directorul ar fi devenit un inamic pentru mine, nu un coleg, și într-o astfel de atmosferă este imposibil de lucrat. Mai mult decât atât, fiind însărcinată – toate tresurile ar fi putut afecta starea de sanatate a copilului meu”- a spus Marina, sărutînd fiica ei de șase luni și zâmbind.

,,Cum a reacționat soțul dvs.?,, m-am interesat eu.

,,Soțul meu m-a susținut. El era indignat și chiar voia să lămurească lucrurile cu angajatorul meu, dar l-am convins să nu o facă „, – a spus tânăra mamă.

Pentru comentariu cu privire la această situație, ne-am adresat la sediul Centrului pentru Drepturile Omului din Comrat, Svetlana Mironov.

,,În cazul dat a fost încălcat dreptul cu privire la muncă, deoarece sarcina nu poate servi drept motiv de concediere și de asemenea este o discriminare de gen. Doamna nu trebuia să demisioneze, ci trebuie să protesteze,, – a comentat Svetlana Mironov.

Mai mult ca atît, a menționat că acesta nu este unicul caz de discriminare a femeilor la locul de muncă din cauza sarcinii sau din cauza concediului de maternitate.

Într-o întreprindere privată acest lucru se întîmplă de multe ori. Există o bancă, unde una dintre condițiile principale la angajare este prevenirea sarcinii termen de 2 ani. Aceasta de asemenea este o  discriminare și o încălcare a drepturilor omului „- spune activista pentru drepturile omului.

Pentru a constata cît de des au loc astfel de încălcări, am decis să interogăm cîteva fete dacă s-au confruntat sau nu cu astfel de probleme la angajare.

Tatiana activează în calitate de vînzător-consultat la un magazin cu utilaje pentru birou. După cum spune doamna, la angajare nu i-au fost puse astfel de condiții.

Natalia – specialist la o filială a unei bancă private, de asemenea susține nu s-a confruntat cu condiția evitării sarcinii.

Vînzător – consultat la un magazind de haine, Elena, susține că la angajarea ei și a colegei sale, principala condiție era să fie căsătorită.

,,Angajatorul cauta doar femei căsătorite. Nu știu care era motivul, dar dacă nu eram căsătorită nu mă angaja la lucru. În ceia ce privește concediul de maternitate, am aflat că sunt însărcinată după 2 săptămîni de lucru. Luînd în considerație nedorința unor angajatori de a colabora cu angajații care merg în concediu de maternitate, am anunțat proprietarul că nu voi mai lucra. Spre marea mea uimire, angajatorul mi-a spus că sarcina nu este o problemă și că pot continua să lucrez. Am lucrat aproape 8 luni, după care am luat concediu de maternitate,, – povestește Elena.

Astfel, primele 2 fete nu s-au confruntat cu situații de așa gen, iar a treia afirmă că la angajare, una dintre condițiile de bază era să fie căsătorită, iar ceia ce privește concediul de maternitate – nu era nici o  problemă.

Însă, ținem să menționăm faptul că primele 2 fete nu erau căsătorite. Probabil anume din acest motiv nu s-au confruntat cu astfel de situație. Ele afirmă că au fost întrebate de starea civilă. În primul caz, întrebarea a fost pusă în timpul interviului, iar în al doilea la aplicarea documentelor. Posibil că în acest fel angajatorii determină probabilitatea necesității unui concediu de maternitate.

Pentru mai multă claritate, am decis să interogăm angajatorii. Cu condiția anonimantului, angajatorul magazinului de haine pentru femei unde lucra Elena a fost de acord să vorbească cu noi.

,,Eu angajez doar femei căsătorite, deoarece cele necăsătorite nu sunt serioase, se îndrăgostesc, își pierd vigilența, care este un lucru foarte important la lucru. Cu cele căsătorite nu sunt probleme de acest gen. Eu am o atitudine normală atunci cînd cineva din angajații mei pleacă în concediu de maternitate. Așa este viața. Toți ne căsătorim, creștem copii. Însă acest lucru creează anumite dificultăți – trebuie de găsit un nou lucrător în care să poți avea în credere, să-l înveți pînă cînd se obișnuiește cu lucrul. Deaceia știu că mulți angajatori în scopul evitării acestei probleme, pun condiția de a preveni sarcina pe un termen anumit,, spune Mihail.

De asemenea, am fost de acord să dea un comentariu reprezentantul unei companii, care a cerut să nu precizăm în ce tip de activitate este implicat.

,,Concediul de maternitate crează anumite dificultăți și cheltuieli. Noi investim în angajat, îl învățăm, iar el apoi pleacă și suntem nevoiți să căutăm pe altcineva. Statul nu acoperă cheltuielile concediului de maternitate,, spune domnul.

Cu toate acestea, a refuzat să ne spună cum procedează compania pe care o reprezintă.

Pentru mai multă claritate, am decis să interogăm încă cîteva femei, care s-au angajat la lucru, fiind deja căsătorite, pentru a afla dacă s-au confruntat sau nu cu probleme de acest gen. 8 din 10 femei care s-au angajat la lucru erau necăsătorite, iar celelalte 2 afirmă că nu le-a fost pusă condiția evitării. Dar, trebuie de menționat că angajîndu-se la lucru, fiecare din ele aveau deja unul sau doi copii. De asemenea, una dintre femei ne-a povestit că cunoaște un caz cînd o doamnă a fost concediată fiind în concediu de maternitate.

În concluzie putem spune că discriminarea femeilor la locul de muncă pe bază de sarcină și concediu de maternitate există. Deși multe dintre femeile interogate ne-au spus că nu s-au confruntat cu astfel de problemă, activista pentru drepturile omului a meționat că această problemă este des întîlnită.

Pentru evitarea acestei probleme – asociațiile obștești trebuie să lucreze din greu pentru a oferi aceleași posibilități atît bărbaților, cît și femeilor.

Dumitru Ianul

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Autorul este recunoscător biroul din Comrat al Centrului pentru Drepturile Omului al Republicii Moldova pentru cooperare.

http://www.vulcanestimd.com/#!Женщины-на-работе/cjds/5755dda60cf245cf71a154aa

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1056-zhenschiny-na-rabote.html

Traducere: Natalia Ghilașcu