Recent în capitală s-a desfășurat cea de-a zecea ediție a Festivalului Limbilor, în care fiecare doritor a avut ocazia să aleagă 4 din cele 24 de limbi prezentate la eveniment și grupate în limbi indo-europene, vorbite de etniile RM, limbi orientale și limbi artistice. Noutatea acestei ediții l-a constituit introducerea celui de-al patrulea grup al limbilor care a cuprins limbajul Braille, Esperanto, limbajul semnelor, al dansului, al modei și cel al emoțiilor.

Conform organizatorilor, festivalul dă ocazia nu doar de a afla noi informații privind diversitatea limbilor răspîndite pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotarele ei, dar și posibilitatea de a afla direct de la reprezentanții altor culturi istoria lor și a limbilor sale natale.

Ecaterina Postolati, co-fondator și manager de proiecte la Centrul de educație non-formală «Diversitate», una dintre organizatorii Festivalului Limbilor a menționat: “Prin acest festival încercăm să promovăm diversitatea culturală, lingvistică și cea etnică, arătînd că diversitatea constituie o parte componentă din viața noastră și este ceva foarte frumos. Suntem diferiți, vorbim limbi diferite, însă putem fi uniți în același timp”.

La ceremonia de deschidere a evenimentului a vorbit fondatoarea Clubului Toleranței al CCE “KEDEM”, Kira Kreyderman, care a mărturisit că festivalul a fost conceput inițial ca o platformă pentru dialog, în care oamenii se vor putea întîlni, face schimb de experiență între limbi și culturi, pentru a lucra cu stereotipurile sale: „Acest festival – a spus Kira Kreyderman  – este spațiul unde limbile nu ne despart, dar ne oferă ocazia să ne cunoaștem mai bine”.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată în hol expoziția de fotografii și istorii a oamenilor cu identitate entică mixtă „Pentru că trăiesc aici 2.0” (Because I Live Here 2.0), cu scopul de a promova diversitatea culturală și etnică din RM.

Festivalului Limbilor a fost organizat de Clubul Toleranței al CCE “KEDEM”, de Centrul de educație non-formală «Diversitate», susținut de Congresul Euro-Asiatic Evreiesc.

Sursa: botanvictoria.wordpress.com