La data de 17 noiembrie 2016, echipa HomoDiversus a vizitat Liceul Teoretic „Vlad Ioviță” din comuna Cocieri, raionul Dubăsari. Într-un dialog deschis, elevii claselor a 10-a, 11-a și a 12-a au aflat despre drepturilor omului și au împărtășit viziunea sa privind conceptul de discriminare și care sunt criteriile după care o persoană poate fi discriminată în societate.

Elevii s-au manifestat activ în numirea drepturilor pe care le cunosc, însă s-au arătat mai rezervați în răspunsuri la capitolul obligații: „Drepturile noastre se opresc acolo unde încep drepturile altei persoane – a explicat elevilor Vitalie Popov, directorul Asociației HomoDiversus – Noi avem dreptul să ne exprimăm liber, însă, în același timp, avem și dreptul de a nu fi ofensați. Eu pot să-mi expun opinia, dar dacă ea va ofensa o altă persoană, trebuie să mă opresc.”

La finele discuțiilor, elevii au avut parte de un exercițiu interactiv. Aceștia au extras cîte un bilețel cu diferite roluri, după care au încercat să intre în pielea unei persoane dintr-un grup vulnerabil și să răspundă pentru sine la cîteva întrebări simple. Adolescenții au mărturisit că le-a fost cam greu să intre în pielea acestor persoane, dar și trist cînd nu au putut răspunde afirmativ la întrebări de genul: “în fiecare zi merg la școală”, “odată pe an îmi pot permite să plec în vacanță”, „cînd merg pe stradă nu sunt privit lung”, „nu este o problemă să urc scările” etc.

Conform constatărilor Studiului discriminării în sistemul școlar din Republica Moldova, realizat de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO), pe parcursul anului școlar 2013-2014, în Moldova se atestă cazuri de segregare a copiilor romi la nivel de școli, multe din elementele sistemului școlar din țară contribuie la inegalitatea de gen și viziuni patriarhale asupra rolurilor femeilor și bărbaților în societate, ceea ce nu corespunde standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului. Un alt rezultat al studiului, vorbește de îndoctrinarea religioasă (creștin-ortodoxă) în mai multe școli din Moldova, ce contribuie la intoleranță față de alte curente religioase a copiiilor din aceste școli.

Conform aceluiași studiu, doar 2 școli din 30 de localități au rampe amenajate la intrarea în instituție, nu și în interiorul acesteia. La fel, niciunul din transporturile școlare nu este adaptat nevoilor copiilor cu dizabilități, nemaivorbind de transportul public. În consecință, mai mult de jumătate de respondenți al studiului au menționat lipsa copiilor cu dizabilități în instituțiile școlare, ceea ce demonstrează că acestor copii nu li se oferă șanse egale de integrare în procesul școlar de bază.

Articol realizat de Victoria Botan
Foto: Victoria Botan