În ajunul zilei internaționale de combatere a violenței, s-a desfășurat MENxx, ediția a doua. Conceptul evenimentului constă în faptul că bărbații se adresează bărbaților, vorbind despre problemele pe care aceștia de regulă le evită în discuții.

La eveniment au vorbit trei speakeri, care au prezentat prin trei viziuni diferite, aceeași problemă – violul, arătînd care sunt cele mai clasice justificări, scuze și interpretări pe care le găsesc bărbații.

Victor Lutenco, soț și migrantolog, a susținut discursul, ținînd-o în brațe pe fiica sa de șase luni. El a venit cu o abordare mai puțin specifică, de la tată de fată pentru tați de băieți: “Pentru mine discuția despre viol, e discuție despre mediul în care va trăi fiica mea. De aceea, pentru mine este extrem de important să vorbesc cu tații de băieți, pentru că 99 % de cazuri de viol la noi în țară – asta este un bărbat care agresează o femeie. Și, pentru a schimba lucrurile în țară, este nevoie de un alt tip de educație.”

Lutenco s-a referit la date statistice naționale și internaționale, explicînd faptul că schimbarea vine din propriul nostru exemplu, din felul în care interacționăm cu copiii noștri. Doar așa, conform expertului, putem promova un mediu sănătos în care va domina înțelegerea și respectul.

Alexandru Lebedev, media manger, a povestit despre primele sale interacțiuni cu noțiunea de viol. Lebedev spune că atunci cînd în cele din urmă este săvârșit violul, noi în loc să căutăm în sine cauza lui, începem să găsim mii de scuze și justificări în factori externi, care ne-au împins la viol. El a încheiat cu ideea că, pentru a evita acest lucru, trebuie să promovăm încă din școală o educație sexuală sănătoasă.

Marin Basarab aka Gonzo Deliriumovici, jurnalist, a făcut o incursiune în istorie, vorbind despre cum a fost redată violența pe timpuri prin intermediul picturii și a scrisului etc. El a citat un articol dintr-o lege din Anglia Medievală, în care se spunea că femeile erau mai vulnerabile în fața violenței decît bărbații: “În mare măsură, violența asupra soției, chiar dacă oficial nu era privită bine, era considerată o stare naturală a lucrurilor și a ordinii – spune Gonzo –  Însă, soțiile care își atacau soții violenți, erau considerate vinovate pentru că au inversat această ordine naturală.”

Tot aici Gonzo aduce ca exemplu  o lege adoptată în Anglia în 1352, în care se spunea că o femeie care și-a omorît soțul, indiferent de circumstanțe, se facea vinovată de trădare, iar pedeapsa pentru aceasta era arderea pe rug: “Este șocant faptul că ultima dată această sentință s-a dat în Anglia în 1781 – a menționat Gonzo – cind femeile puteau spera că vor fi spînzurată înainte de a fi arse pe rug.”

Evenimentul ține de ciclul evenimentelor, dedicate împlinirii a 15 ani de la activitatea Centrului Internațional “La Strada”.

Autor: Victoria Boțan

Foto: Facebook