Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt creștini – ortodocși. Necătînd la democrația și supremația drepturilor omului, în țară încă mai persistă problema discriminării altor culte.

Acest lucru ni-l demonstrează cazul care a avut loc recent în orașul Ceadîr – Lunga. Reprezentanții cultului Martorii lui Iehova s-au adresat la primăria orașului cu cerere privind schimbarea casei din proprietate private in instituție publică.

Însă, primăria orașului a primit o cerere semnată de cîteva mii de locuitori ai orașului, în care solicitau interzicerea oferirii unui spațiu acestei biserici, iar autoritățile locale au organizat o audiere publică pe această temă, la care au participat locuitorii orașului și reprezentanți ai cultului ortodox.

La audierea publică, primarul orașului Anatol Topal, s-a identificat cu cultul ortodox, și a menționat că există argumente juridice, în scopul de a preveni construirea bisericii Martorii lui Iehova.

În luna decembrie, am semnat planul de dezvoltare, care costă muți bani. Planul prevede modul în care ar trebui să se dezvolte Ceadîr-Lunga, unde și ce fel de clădiri pot fi construite. Construcția acestei biserici nu este prevăzută. În al doilea rând, în cazul în care obiectul va fi construit într-o zonă dens populată, iar strada Tanasoglo este astfel, procedura trebuie să meargă în conformitate cu regulile. Eu, în calitate de șef al orașului, sunt obligat să asigur în Ceadîr-Lunga liniște și pacea pentru a preveni ura pe motive religioase. În calitate de cetățean și ca un creștin ortodox, cred că avem suficiente argumente legale pentru a preveni construirea bisericii Martorii lui Iehova în oraș „, – a spus primarul.

Publicul a cerut ca autoritățile orașului să interzică toate activitățile Martorii lui Iehova din Ceadîr-Lunga, protejând astfel interesele ortodocșilor. Oamenii i-au asigurat primarului sprijinul lor în caz de litigiu.

Consilieri ai Consiliului Local de asemenea au sprijinit publicul. Nicolai Chiseev a declarat că sarcina principală a Consiliului Local este să protejeze interesele alegătorilor.

Astfel, după audierea publică, consiliul local a anulat permisiunea primarului de a construi o biserică.

Vice-președinte al cultului Martorii lui Iehova Victor Dornicenco, a comentat într-un interviu cu Publika.md cu privire la situația dată: „Eu cred că această situație se datorează faptului că enoriașii Bisericii Ortodoxe au părere înșelătoare despre organizația noastră”, – a declarat Victor Dornicenco .

Mai târziu, reprezentanții cultului s-au adresat la primărie și au menționat că, în ianuarie 2016 primăria le-a acordat permisiunea de a construi clădirie pentru cultul său, iar apoi decizia a fost anulată.De asemenea, Martorii lui Iehova cred că audierea publică, despre care cultul a auzit din mass-media, s-a pronunțat în mod clar intoleranței religioase și a discriminării.

Referindu-se la legislația națională și internațională, cultul orașului a solicitat primăriei o revizuire a aceastei decizii pentru a evita plîngerea în instanța de judecată.

Ce se va termina această poveste nu se știe, dar am decis să aflăm opinia reprezentanților cultului și oamenii obișnuiți.

„Sincer, eu nu împărtășesc punctul de vedere al Martorii lui Iehova și alte culte religioase, dar am înțeles că ei au dreptul la libertatea religioasă. Așa că atunci când văd că cineva oferă broșuri religioase în stradă, le iau, mulțumesc politicos, pe unele dintre ele chiar le citesc, dar oricum rămîn la părerea mea, este dreptul meu „, – a spus el Mihail.

De asemenea, trebuie de remarcat faptul că pentru cultul religios Martorii lui Iehova, cultul ortodox și alte culte din țara noastră, este reglementată de Legea cu privire la culte. Constituția definește Republica Moldova ca stat laic și prevede libertatea de conștiință și de religie. O lege a Republicii Moldova № 121 „Cu privire la asigurarea egalității” garantează nediscriminarea pe bază de religie.

Să sperăm că acest caz va fi soluțiat în mod legal, societatea noastră și autoritățile vor învăța să fie mai răbdători și toleranți față de alte religii. În acest scop, asociațiile și autoritățile publice trebuie să își unească forțele pentru a aduce o schimbare în acest domeniu.

Dumitru Ianul

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Traducere: Natalia Ghilașcu