La data de 26 aprilie 2016 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza Cristioglo c. Moldovei.  

Vasile Cristioglo, reclamantul care a înaintat cererea la Curte în anul 2011, este cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1975 și locuiește în Chișinău.

Procuratura oraşului Comrat a pornit o urmărire penală împotriva reclamantului în anul 2011, fiind suspectat de comiterea unui omor, iar Judecătoria Comrat a emis un mandat de arest pe numele acestuia. Bărbatul, însă, părăsise țara și a fost dat în căutare generală.

La întoarcere în țară, reclamantul a fost reținut. În aceeași zi, acesta și-a tăiat abdomenul în semn de protest. Bărbatul a primit asistența medicală și a fost plasat în arest preventiv. Acesta a depus o cerere pentru a fi examinată legalitatea reținerii, dar solicitarea a fost respinsă. Ulterior, oamenii legii au prelungit mandatul de arest de mai multe ori, iar plângerile au fost respinse.

În toată această perioadă reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul nr.13 din Chişinău şi în Penitenciarul nr.5 din Cahul. Reclamantul a susţinut că în ambele închisori condiţiile sunt foarte proaste. În special, el s-a plâns că celulele sunt suprapopulate şi murdare, că nu funcţionează un sistem de aerisire şi că aerul este impregnat de un miros de canalizare, că plimbările zilnice durează doar o oră şi că mâncarea este de o calitate foarte rea. În plus, reclamantul susţine că după arest el a avut nevoie de ajutor medical de urgenţă din cauza rănii la abdomen şi a unei infecţii la ureche, însă timp de o lună de zile nu i s-a acordat nicio îngrijire medicală. În acest sens, el a prezentat mai multe documente care certifică problemele sale de sănătate.

În urma examinării cauzei, Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 CEDO, menționând despre condițiile proaste de detenție din țara noastră și a îndemnat autoritățile să întreprindă măsurile necesare pentru a rezolva această problemă. De asemenea, Înalta Curte a mai subliniat faptul că dificultățile cu care s-a confruntat reclamantul în timpul detenției sale în Penitenciarul nr. 13 au depășit nivelul inevitabil al greutăților inerente detenției și a atins pragul de severitate cerut de articolul 3 al Convenției, informează http://www.bizlaw.md.

Potrivit standardelor internaționale și anume Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor inumane sau degradante a afirmat că Un nivel necorespunzător de asistenţă medical poate duce rapid la situaţii care intră în sfera de aplicare a termenului tratament inuman şi degradant. Apoi, serviciul de îngrijire medicală într-o anumită instituţie poate juca un rol potenţial important în combaterea relelor tratament, atât în acea instituţie cât şi în alte părţi.

Amintim că potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în anul 2015 Moldova a fost condamnată în 7 cazuri  pentru violarea  art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului interzicerea tratamentului degradant, inuman și a torturii.

Surse: http://crjm.org/category/publications/drepturile-omului/page/2/

http://www.bizlaw.md/