Tatianei Chiriac, fosta şefă a secretariatului Judecătoriei Călăraşi, a fost discriminată şi hărţuită la locul de muncă de către preşedintele acestei instituţii, Valentina Criucicova, pe motiv că ar reprezinta Asociaţia chineză „Falun Dafa”,  o străveche şcoală de qigong înrădăcinată în cultura tradiţională chineză, ce are la bază principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă. Ca rezultat, Tatiana Chiriac a depus cerere de eliberare din serviciu.

Retrospectivă

Reamintim că acest conflict a fost mediatizat acum două luni, când Tatiana Chiriac a început  un protest paşnic,  în timpul pauzei de masă,  în faţa Judecătoriei din Călăraşi. În urma protestului, care a început la opt martie şi a durat două săptămâni, la faţa locului a sosit un grup de reprezentaţi ai membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Chişinău. Potrivit anchetei întreprinse pe marginea acestui subiect, în cazul Tatianei Chiriac nu au fost comise acte de discriminare.
Potrivit Tatianei Chiriac, preşedinta Asociaţiei ”Falun Dafa” din R.Moldova, în ultimii 17 ani membrii aceste mişcări sunt  supuşi persecutării de către guvernarea chineză. În semn de solidaritate,  participă la acţiunile de protest din faţa ambasadei Chinei la Chişinău, organizate de „Falun Dafa”.  În opinia sa, aceste acţiuni nu aveau cum să afecteze îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu, deoarece se desfăşurau în afara orelor de muncă.
Cu toate acestea, odată cu venirea în fruntea  Judecătoriei Călăraşi a noului preşedinte Valentina Criucicova, începând din luna octombrie trecut, Tatiana a simţit un comportament discriminatoriu faţă de ea.

”Tot mai des auzeam vorbe  precum că doamna preşedintă nu tolerează activităţile mele din afara serviciului. Mă străduiam să fac abstracţie. Într-o bună zi  mi-a spus deschis că locul meu e la „Falun Dafa” şi că nu am ce căuta la Judecătorie. I-am răspuns  calm că vreau să-mi păstrez locul de muncă în continuare şi că nu am încălcat legea. Astfel a început calvarul. A fost stabilit graficul concediilor de odihnă  fără acordul meu, inclusiv având loc şi alte situaţii discriminatorii. Într-un cuvânt, eram tratată în mod diferit faţă de colegii mei”, povesteşte Tatiana Chiriac.

” Aceste acţiuni m-au decis să protestez în faţa judecătoriei, în timpul orei de masă. Conflictul  ajunsese la apogeu. Mi-am zis: sau depun cerere şi plec sau atenţionez opinia publică”, a mai spus Tatiana. 
În cele din urmă, Tatiana Chiriac convingându-se că luptă cu morile de vânt şi nu poate să-şi facă dreptate,  la sfârşitul lunii aprilie a  depus cerere de eliberare din serviciu. După 14 zile, aşa cum prevede legislaţia muncii, a fost eliberată din funcţie. 
Opinia Valentinei Criucicova, preşedintele Judecătoriei Călărași

Contactată la telefon de ”Expresul”, preşedintele Judecătoriei Călărași, Valentina Criucicova a declarat că se află în concediu medical şi nu este în serviciu. Aflând că e vorba de cazul Tatianei Chiriac, a spus următoarele: ”Lucrez în sistemul judecătoresc de circa 45 de ani şi nu am încălcat vreodată legea. Din câte cunosc, până la venirea mea la Judecătoria din Călăraşi, dna Chiriac îşi permitea un regim de lucru lejer. Odată cu venirea mea în calitate de preşedinte al judecătoriei am pus-o la curent  că în instituţia noastră toţi au drepturi şi obligaţiuni egale şi  ziua de muncă este de la 8.00 dimineaţa până la 17.00 seara. Drept răspuns, Tatiana Chiriac a organizat proteste în faţa instanţei”. Totodată, Valentina Criucicova a afirmat că  nu era la curent cu  faptul că dânsa este preşedinta Asociaţiei ”Falun Dafa”.
În context, a recunoscut că a stabilit graficul concediilor angajaţilor fără acordul acesteia. ”Doamna a fost întrebată de mai multe ori când doreşte să plece în concediu, fiind nevoită să-i stabilesc concediul exact ca şi în anul precedent. Dar asta nu înseamnă că am hărţuit-o sau discriminat-o”, a adăugat Valentina Criucicova, calificând conflictul existent drept un  litigiu de muncă.

Referindu-se la eliberarea din funcţie a Tatianei Chiriac, preşedinta Judecătoriei a afirmat: ”Am aflat de la colegi despre plecarea acestei doamne. A fost decizia ei. Putea lucra şi în continuare, doar cu condiţia că ar fi respectat  obligaţiunile  de serviciu conform fişei de post”.

Pe de altă parte, Ion Bambuleac, jurist în cadrul Coaliţiei Nediscriminare consideră că situaţia cade sub incidenţa legii ca un  caz de hârţuire prin manifestare a discriminării. “În context fac trimiteri la  legea nr. 121 cu privire la asigurarea egalităţii şi la articolul  176 din Codul Penal al R.Molodva privind încălcarea egalităţii în drepturi a cetăţenilor”, susţine Ion Bambuleac. În caz de discriminare puteţi să primiţi o consultaţie gratuită prin telefon la linia nediscriminare (0-8003-8003).

Zarurile au fost aruncate

”Acum, când am plecat de la serviciu, intenţionez să iau totul de la capăt. Am licenţă de avocat şi vreau să fac avocatură”, mărturiseşte fosta şefă a secretariatului Judecătoriei din Călăraşi. Totodată, Tatiana Chiriac nu cedează şi e decisă să ducă până la capăt procesele privind discriminarea ei la fostul loc de muncă. În acest sens, a depus o plângere la Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurării Egalităţii.

Ina Landa,

Călăraşi

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu susţinerea  financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Egalitate şi Participare Civică. Opiniile expuse în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

 

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1050-conflict-de-serviciu-sau-caz-de-discriminare-i-hruire-la-judectoria-din-clrai.html