Echipa HomoDiversus au făcut o vizită de informare la elevii din satul Capaclia din raionul Cantemir. În cadrul acesteia, directorul asociației HomoDiversus, Vitalie Popov, a prezentat elevilor Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDO), adoptată la 10 decembrie 1948, menționînd importanța cunoașterii acestui document deosebit care a stat la baza istoriei din domeniuul drepturilor omului. DUDO este un act elaborat de ONU după al doilea Război Mondial, care stipulate toate drepturile fundamentale ale omului pe care le are fiecare din noi indiferent de rasă, religie, sex, limbă sau statut social.

Primarul satului, Alexei Busuioc, prezent și el la eveniment alături de directoarea gimnaziului Capaclia, a spus că elevii din mediul rural deseori duc lipsă de informare în domeniul drepturilor omului, deoarece, deși au acces la internet și la alte surse de informare în domeniul drepturilor omului, limbajul acestor informații este destul de sofisticat. Primarul a menționat că este foarte importantă cunoașterea de către elevi nu doar a drepturilor, dar și a obligațiilor sale.

Elevii au avut ocazia să-l cunoască pe Rodrigues, un tînăr invitat ce provine din Republica Camerun, situată în Africa Centrală. Rodrigues i-a povestit elevilor despre experiența sa personală și cît de greu i-a fost să se adapteze în Republica Moldova.

Copiii au rămas entuziasmați de istoria lui Rodrigues, dar și de proiecția desenelor animate, un produs al HomoDiversus, despre libertatea de exprimare, dreptul la accesibilitatea spatiilor publice, dreptul la vot, la religie, presă. Copiii au rămas impresionați în special de desenul animat despre accesul la învățămînt.

În timpul instruirii, elevii au aflat despre noul curs online în domeniul drepturilor omului, care va fi lansat curînd de HomoDiversus. Platforma respectivă prezintă un set de lecții video cu experți naționali în domeniu, la care va avea acces gratuit fiecare doritor ce se va înregistra pe site.

La final de eveniment, elevii gimnaziului Capaclia au participat într-un joc interactiv, prin care și-au întărit cunoștințele în domeniul drepturilor omului și au învățat mai multe despre situația grupurilor social-vulnerabile din Republica Moldova.

Mai multe detalii despre platformă aflați aici.

Autoare: Victoria Boțan