În cadrul ediției curente a Zilelor Libertăţii Presei, zeci de jurnalişti de la diverse instituții au participat la data de 12 mai  la un Marş al Solidarităţii Presei, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Marșul a început la ora 9.00, jurnaliştii și-au dat întîlnire la Casa Presei  unde le-au fost repartizate panglici și maiouri pe care era inscripționat simbolul unei ținte cu mesajul că mass-media nu trebuie să devină ținta politicienilor. Traseul a continuat prin fața clădirii Guvernului, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt spre destinația finală – Parlamentul Republicii Moldova. Aici, ei au scandat diferite slogane, precum ”Libertate presei!”, ”Jos cenzura!”, ”Jos manipularea!”, ”Stop Concentrare!” și altele informează http://media-azi.md/ro/stiri/.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a declarat pentru presă că scopul acțiunii a fost de a-i solidariza pe reprezentanții breslei pentru a solicita, într-o singură voce, soluționarea problemelor care au fost constatate pe parcursul ultimilor ani.

Jurnaliştii sunt, practic, avocaţii poporului și prin definiţie ar trebui să aibă acces la informație și libertatea de a o trata sub toate aspectele. Ne asumăm responsabilitatea de a fi cei care mișcă lucrurile într-un sistem defectuos, iar astăzi nu am făcut decât să reconfirmăm că presa este solidară şi are mereu curajul să privească în ochi şi să fie incisivă – în numele democraţiei adevărate a afirmat una dintre participantele la eveniment.

La solicitarea jurnaliștilor câțiva deputați au ieșit din clădirea Legislativului pentru a discuta cu presa, totodată, speakerul Parlamentului a propus să fie organizată o întâlnire cu reprezentanții mass-media, pentru a discuta problemele care s-au acumulat în domeniu, precizează aceiași sursă.

Amintim că Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 30 mai, iar în  acest context, la data de 3 mai, a fost lansat Memoriul privind libertatea presei semnat de mai multe organizații de media din țară. Documentul relevă impedimentele care le întîlnesc jurnaliștii în activitatea lor, probleme ce țin de obținerea informației din partea instituțiilor publice, cazurile de agresare verbală și de intimidare a reprezentanților presei care în ultima perioadă s-au multiplicat și accentuează controlul politic deținut asupra instituțiilor de presă.

Surse: http://media-azi.md/ro/stiri/.

http://media-azi.md/sites/default/files/Memoriul_privind_Libertatea_Presei_%283_mai_2015-_3_mai_2016%29.PDF