Prezentarea expoziției fotografice cu tematică urbană „Farmecul aparte al orașului Chișinău redat prin geamurile sale” a devenit o adevărată surpriză pentru mulți vizitatori, care au venit la deschiderea ei de pe 3 decembrie. Evenimentul este rezultatul muncii de un an al autoarei proiectului Djein Vacari și fotografului Ramin Mazur.

După o scurtă prezentare a expoziției din prima sală, unde erau fotografii cu geamurile Chișinăului, văzute din exterior, participanții au fost invitați în cea de-a doua sală a Propagandei Cafe. Pe pereții acelei săli erau prezentate 12 portrete ale persoanelor cu dizabilități locomotorii la ei acasă, care priveau prin geam. Ramin Mazur, autorul fotografiilor, a specificat că ferestrele pe care oamenii le-au văzut în prima sală sunt de fapt unica priveliște pe care personajele expoziției le au.

“Nu e bine că noi vedem atît de rar oameni în scaun rulant prin oraș – a menționat Djein Vacari, organizatoarea evenimentului – Ei sunt de fapt foarte mulți. Dacă acești oameni nu pot ieși din casă, ei văd  lumea doar prin geam.”

Djein a specificat că deseori noi suntem obișnuiți să dăm vina pe sistem, pe autorități, dar de fapt situația creată în ceea ce ține de accesibilitate, spune ea, ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Cei prezenți în sală cu mare interes au ascultat istoria acestor persoane, povestită de Djein:

“Ana are studii superioare – a început organizatoare proiectului, arătînd spre una din poze – Ea a terminat psihologia. Una din problemele ei este că nu se poate angaja, pentru că nu poate ieși din casă, iar psihologia presupune totuși nu lucru de acasă. Ei (familia Anei) au găsit un sponsor prin care să-și construiască o rampă, dar nu au un avocat să-i ajute.”

“Pavel este student la ASEM – a continuat cu alt portret Djein – El duce un mod de viață activ, are mulți prieteni. Spre bucuria noastră, în blocul în care locuiește există rampă și ascensor, dar la etajul trei al facultății (unde studiază Pavel) cursurile de acolo e cam greu să le frecventezi.”

O altă istorie mărturisită de Djein ține de un tînăr pe nume Pantilimon: “E un specialist în inginerie – spune cu ispirație organizatoarea – el și-a construit un fel de ascensor de la balcon ca să iasă din casă, pe care singur l-a proiectat. Scaunul cu rotile el singur l-a adaptat cu motor. Pantilimon nu lucrează, dar cînd apelează la ei cunoscuți poate să repare ceva.”

Organizatoarea proiectului a povestit și cazul unei participante pe nume Olga Botnari, a cărei situație familială nu i-a permis să fie fotografiată acasă. Olga este dublă campioană mondială, care deține recorduri la bench press: “Ea a plecat în Balarus, unde pentru ei (persoanele cu dizabilități) există mai multe posibilități decît aici. Deși ea are toate aceste titluri, ea niciodată nu a primit în Moldova nici un premiu material. Dimpotrivă, toate cheltuielile erau suportate de ea și de către antrenor, prieteni… Noi am rămas fără un campion la bench press – a constatat cu regret Djein.”

Ea a menționat că mulți din ei (eroii expoziției) și-ar fi dorit să continuie studiile și visează la un loc de muncă în care s-ar simți apreciați – a menționat Djein Vacari.

Ion Ștefăniță, consilier municipal, prezent la eveniment, a spus ca e mulțumit de mesajul pe care l-a primit la expoziție și a îndemnat organizatorii să expună aceste portrete și la Primărie, “ca acest mesaj important să fie transmis prin intermediul spațiului administrației publice locale”.

Reprezentanții Consiliului Municipal au menționat faptul că schimbările în țară trebuie făcute la nivel legislativ, însă și-au arătat regretul că mulți din banii publici nu se direcționează conform necesităților persoanelor cu dizabilități.

Unul din vizitatorii din sală, un tînăr pe nume Nicu, a rămas profund impresionat de ideea expoziției: “Inițial – spune el – am văzut doar o parte din exterior al ferestrelor, care semănau între ele. După asta, cînd am intrat deja în a doua sală, mi-am dată seama că după fiecare geam stă ascunsă o istorie, o poveste, pe care dacă o privim doar statistic vorbind e una, dar cunoscînd mai bine fiecare caz aparte, e mult mai dureros și mai grav de fapt.”

Lucrările expoziției vor fi expuse la Propaganda Cafe pînă pe data de 17 decembrie.

Autor: Victoria Boțan

Foto: Kreyon