Civil Rights Defenders și 12 organizaţii neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Evaluarea Periodică Universală (EPU), printre care și Asociația HomoDiversus şi-au prezentat rezultatele monitorizării şi recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută, luni, 16 mai 2016, la Chişinău.

Această analiză a fost efectuată în contextul Evaluării Periodice Universale, la care Republica Moldova va fi supusă anul acesta pentru a doua oară.  La evaluarea precedentă Republica Moldova a primit 122 de recomandări. Pe lângă faptul că a fost urmărită implementarea acestor recomandări, au fost propuse 90 de recomandări noi sub forma raportelor alternative depuse de ONG-uri la ONU a menționat Alesia Vidruk, manageră de program la organizaţia Civil Rights Defenders.

Menționăm că în Cadrul Evaluării Periodice Universale, va fi examinat raportul elaborate de către Guvern, autoritățile țării vor raporta în fața statelor membre ONU cum au fost îndeplinite recomandările asumate de Moldova în anul 2012, în același timp ONG-urile pot depune rapoarte alternative, respectiv La 24 martie 2016, rapoartele elaborate de ONG-uri au fost trimise la ONU în Geneva, fiind parte a informației ce va fi prezentată statelor membre ONU.

În primele luni ale anului curent, ONG-urile au elaborat trei rapoarte, cu recomandări în domeniile ce vizează: discriminarea şi egalitatea, crimele bazate pe ură, discursurile de instigare la ură, reforma justiţiei, accesul la justiţie pentru persoanele LGBT, tortura şi relele tratamente, accesul la informaţie, libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Coaliţia ONG-urilor pentru EPU a fost creată de Reprezentanţa Civil Rights Defenders în Moldova cu scopul de scopul de a  evalua situaţia drepturilor politice şi civile din ţara noastră și a elabora rapoartele de alternative în contextul Evaluării Periodice Universale a Republicii Moldova.

Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un mecanism privind drepturile omului al Consiliului pentru Drepturile Omului, creat la 15 martie 2006. EPU revizuieşte îndeplinirea de către toate 192 de state membre ale ONU a obligaţiilor şi angajamentelor din domeniul drepturilor omului, precum şi progresul, provocările şi necesităţile de îmbunătăţire.

Potrivit aceleiaşi surse, în următoarele câteva luni, Coaliţia ONG-urilor pentru EPU planifică să organizeze şi să desfăşoare activităţi de lobby cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Moldova şi din străinătate, pentru a determina țările pe care le reprezintă, să susțină inițiativele înaintate  de Coaliția din Moldova și să vină cu noi recomandări pentru autoritățile țării.

Surse: http://media-azi.md/

http://www.api.md/news/view/ro-ong-urile-specializate-in-domeniul-drepturilor-omului-si-au-prezentat-viziunea-si-recomandarile-privind-respectarea-si-promovarea-drepturilor-politice-si-civile-in-moldova-1210