Lansarea expoziției de foto și istorii personale „Pentru că trăiesc aici 2.0” (Because I Live Here 2.0) s-a desfășurat la începutul lunii decembrie în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Expoziția este rezultatul unui an de muncă a Centrului de Educație non-formală “Diversitate”, susținut de Civil Rights Defenders.

Proiectul este dedicat oamenilor cu identitate etnică mixtă, care trăiesc în Moldova, și include 20 de istorii personale ale acestora. Eroii proiectului sunt jurnaliști, activiști în domeniul drepturilor omului, refugiați, persoane cu abilități speciale, reprezentanți ai sectorului cultural, care au ales să rămînă în Moldova și să contribuie prin activitățile și proiectele sale la bunăstarea țării. În istoriile sale, acești oameni mărturisesc despre reușitele, fricile, valorile sale, cum arată în viziunea lor o Moldovă mai bună și ce fac ei pentru acest lucru. Proiectul ridică așa teme sensibile precum migrația, identitatea etnică, drepturile omului și nediscriminarea.

Fiecare istorie a expoziției a fost scrisă în limba comodă pentru cei intervievați (română, rusă sau engleză) și e împărțită în trei tematici de bază:

“Eu” – despre identitatea persoanei

„Trăiesc” – activitățile sale din Moldova

„Aici” – cum eroul expoziției se simte aici ca cetățean

Fiecare panou al expoziției, pe lîngă fotografia și istoria personajului principal, include și cîte un citat reprezentativ al acestuia, de forma hărții Republicii Moldova. Aceste citate se regăseau în format mai mic pe masa organizatorilor și puteau fi luate ca amintire de orice vizitator al expoziției.

După deschiderea oficială a evenimentului, toți vizitatorii aveau ocazia să privească și un filmuleț despre eroii expoziției și să facă poze la banerul amenajat chiar la intrare. Filmul cu participanții la expoziție îl găsiți aici.

Organizatorii evenimentului susțin că expoziția „Pentru că trăiesc aici 2.0” a fost inspirată de un eveniment similar, organizat în 2015 de Centrul de Informații Genderdoc-M, care include istoriile comunității LGBT din Moldova.

Tatiana Bulgac, jurnalistă care a intervievat participanții proiectului: “Cît de paradoxal nu ar suna, în Moldova – stat multietnic, în continuare se atestă probleme legate de discriminare. Pe mine personal asta mă deranjează. Vreau să trăiesc în siguranță într-o societate în care oamenii se respectă reciproc, indiferent de ce limbă vorbesc și de ce etnie sau religie sunt.”

Marina Șupac este jurnalită și activistă în domeniul drepturilor omului, una din participantele la expoziție. În cadrul evenimentului, ea s-a referit la “Studiul privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în Republica Moldova” pentru 2015, care demonstrează că societatea moldovenească, aparent pașnică și ospitalieră, nu tolerează și chiar are o atitudine ostilă față de mai multe grupuri social-vulnerabile din Moldova precum sunt romii, persoanele din comunitatea LGBT, musulmanii, evrei etc.: “Dacă astfel de inițiative în Moldova, precum această expoziție, vor fi mai multe și ele ne vor ajuta să ne cunoaștem mai bine aproapele, atunci vom putea spune cu încredere: “Da, Moldova e una dintre cele mai ospitaliere țări din lume!” – a conchis jurnalista.”

O altă participantă, Dima Deiri este refugiată din Siria. Ea a venit la expoziție împreună cu fiul său Mumtaz: “Am plecat din Siria pentru că acolo e război – spune Deiri – Am fost motivată să particip la această expoziție ca oamenii să afle cine suntem noi (musulmanii), de ce am venit aici și de ce nu suntem așa teroriști cum deseori ni se spune. Nouă cu fiul ne place aici, în Moldova e pace. Mumtaz deja s-a obișnuit aici și s-a integrat, ca și mine. Nu vreau din nou să schimb comunitatea, limba, vecinii mei. Asta e foarte greu.”

Aina Idrisova, o altă participantă a expoziției: “Este important să arătăm aceste istorii generației tinere din Moldova, ca ei de pe acum să se familiarizeze cu conceptul de toleranță. Toți oameni sunt deosebiți în felul său, îndiferent de etnie sau limba vorbită, însă în primul rînd trebuie să învățăm să vedem omul ci nu un reprezentant al unei minorități.”

Recent, expoziția „Pentru că trăiesc aici 2.0” s-a desfășurat în Tiraspol și Rîbnița.

Autoare: Victoria Boțan

Foto: diversitate.org.md