Persoanele cu dizabilități, minoritățile entice, naționale și lingvistice, inclusiv din regiuni sub-reprezentate, sunt invitate să participe în cadrul Programului de Stagiere “Parteneriatul pentru Diversitate 2016-2018”, ediția II.  Lansat în premieră în Moldova, programul Organizației Națiunilor Unite (ONU) va oferi persoanelor din grupuri vulnerabile ocazia să capete experiență timp de 1-3 luni în cadrul instituțiilor publice sau private, parteneri ai programului. Experiența practică este propusă în așa domenii precum: comunicare, relații publice, jurnalism, tehnologii informaționale (IT), logistică și managementul evenimentelor, contabilitate, cercetări și colectare de date, traduceri, asistență în variate proiecte. Cei selectați vor trece stagierea într-o instituție publică sau privată, inclusiv în cadrul unei agenții ONU.

Xenia Siminciuc, Ofițer Comunicare al Oficiului ONU pentru drepturile omului a menționat că multe studii făcute în domeniul drepturilor persoanelor din grupuri  vulnerabile din Moldova demonstrează că acești oameni au șanse mult mai mici de a primi o educație de calitate și a găsi ulterior un loc de muncă bine plătit, căci multe uși se închid în fața lor: “Am încercat să pornim schimbarea de la noi (agențiile ONU) și am văzut că această inițiativă s-a desfășurat cu succes – a mărturisit Xenia – Avem în prezent 13 stagiari care în curînd termină programul în cadrul ONU și șapte instituții, care și-au asumat angajamentul de a oferi suport și experiență practică acestor persoane.”

Xenia a accentuat, că în cadrul programului ONU vine ca facilitator între persoana din grup vulnerabil, care are drepturi și cere ca ele să fie respectate, și instituția în care această persoană vede perspectiva de a căpăta o experiență practică.

Ea a adăugat că angajatorul de multe ori nici nu realizează cît de enorm este potențialul de muncă ascuns într-o persoană dintr-un grup vulnerabil: “E ușor să angajezi pe cineva care gîndește și arată ca și restul oamenilor. Însă, dacă dorești un colectiv cu adevărat creativ și inovativ, care să-ți ridice nivelul de imagine, trebuie să lărgești diversitatea și orizontul acestuia, fiindcă în rîndul persoanelor din grupuri vulnerabile sunt oameni foarte competenți, care ar putea aduce la o treaptă nouă organizația ta, dacă le oferi o șansă.

Prima ediție a „Parteneriatului pentru Diversitate” a fost lansată pe 25 mai 2016. Pentru a aplica la cea de-a doua ediție a programului, puteți expedia CV-ul și o scurtă scrisoare de motivare (cu indicarea grupului vulnerabil din care faceți parte și de ce aveți nevoie de stagiere) la adresa de e-mail: ohchr.md@one.un.org, indicînd în subiectul mesajului domeniul dvs. de interes/activitate pînă pe 30 noiembrie 2016. Doar candidații selectați vor fi contactați în decurs de o lună după încheierea perioadei de aplicare. Pentru mai multe detalii o puteți contacta pe Xenia Siminciuc: 068 488 663

Sursa:botanvictoria.wordpress.com

Sursa photo: ONU Moldova