După o serie de litigii dintre Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) în parteneriat cu Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanelor cu Dizabilități (CAJPD) contra Primăriei municipiului Chișinău, Pretura sectorului Centru din capitală a devenit accesibilă pentru toți. Acest lucru a devenit posibil grație eforturilor depuse de asociațiile obștești ce activează în domeniul dizabilității, dar și prin implicarea activă a persoanelor cu necesități speciale, dar și a Mass-Mediei la reflectarea subiectului dat. Astfel, în incinta Preturii Centru s-a creat acces liber pentru utilizatorii de scaun rulant și a fost accesibilizată camera de baie de la etajul I.

Totul a început din luna noiembrie 2015, cînd AMM și CAJPD au expediat un demers către Primăria Chișinău, prin care au solicitat eliminarea neconcordanțelor de acces la repararea străzii Grenoble din capitală, pentru a o face accesibilă deplasării tuturor persoanelor cu dizabilități. Ca urmare, solicitarea dată a fost parțial remediată, însă nu s-a ținut cont de instalarea pavajului tactil pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Din acest motiv, Direcția generală transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău a fost dată în judecată pentru nerespectarea normativelor naționale de construcție.

Directorul Executiv al AMM, Igor Meriacre: „După ce am solicitat desfășurarea primei ședințe de judecată într-o instituție accesibilă, căci sediul Judecătoriei Centru nu era adaptat necesităților persoanelor în scaun rulant, ni s-a propus sediul Preturii Centru, care nici el nu era adaptat. La intrarea Preturii Centru erau instalate două șine ce nu reprezentau o rampă de acces. Și nici grupul sanitar din cadrul clădirii nu era accesibil.”

Directorul Executiv al AMM a precizat că lipsa accesului în Pretura sectorului Centru, a fost demonstrată printr-o serie de flash moburi în care mai multe persoane cu dizabilități, utilizatori de scaun rulant de diferite tipuri și dimensiuni, au încercat fără succes să intre în incinta Preturii Centru. În acest context, a fost depus un demers la Pretura dată, fiindu-i solicitată adaptarea spațiilor.

În iunie 2016 Pretura Centru a informat AMM că planifică să renoveze scuarul său și totodată va efectua lucrări de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Lucrările respective au fost finalizate în octombrie 2016, inclusiv cu accesibilizarea camerei sanitare. Pînă în prezent deja au fost organizate două ședințe de judecată dintre Primăria Chișinău și membrii AMM, în care cei din urmă au putut fi prezenți la proces.

Datorită litigiului dintre AMM și CAJPD contra Primăriei Chișinău au fost deschise alte cîteva cauze de judecată împotriva Judecătoriei Centru și Judecătoria Botanica, prin care i se solicită accesibilizarea spațiilor publice conform tuturor standardelor și normelor în vigoare.

Amintim că datorită parteneriatului dintre AMM și CAJPD a fost accesibilizat Institutul Național de Justiție și blocul facultatății de Drept a Universității de Stat din Chișinău.

Sursa text și foto: motivatie.md