Instruire specializată. Probleme cu acces la formarea profesională. Dar cum oamenii cu deficiențe de auz se angajează în cîmpul muncii?

Ei sunt considerați persoane cu grad de dizabilitate 3, li se alocă o pensie mică și pot fi luați la evidență în centrul de muncă. Șeful Centrului pentru securitate și protecție socială din Bender Vera Vladimirovna: „Olga ar putea primi o pensie și să rămînă șomer. Adică timp de 9 luni ea primește indemnizație de șomaj, dintre care 4 zile trebuie să lucreze în folosul statului (luînd în considerație indicațiile medicale). După aceasta fata va putea veni la centrul de angajare în calitate de solicitantă la un post de muncă fără a mai avea posibilitatea să primească indemnizație. Ea va avea posibilitatea să își recalifice statutul de șomaj peste 1,5 ani. Dacă se va găsi un lucru potrivit, ea va primi îndreptare, iar dacă nu, atunci cu părere de rău noi nu o putem ajuta. În ziua de astăzi oferte de muncă practic nu avem.,,

Olga într-adevăr s-a adresat la centrul de angajare, dar un loc de muncă potrivit nu a găsit. Ea a fost nevoită singură să își caute de lucru, dar nu era întîlnită cu brațele deschise.

,, La centrul de angajare nu sunt oferte de muncă pentru mine. Îmi spun că trebuie singură să caut. Pentru a căuta de sine stătător trebuie să ai destul curaj. Nu oricine poate. Înainte nu eram atît de curajoasă, dar acum le este greu tuturor. De obicei mama suna și întreabă preventiv dacă sunt sau nu posturi vacante, dar atunci cînd eu mă prezint, ei mă refuză. Îmi spun: ,,Ne scuzați, dar este ocupat deja,, Eu doar văd că sunt locuri libere. Ei nu doresc să aibă de afacere cu așa persoane ca mine. Și astfel de caz nu se întîmplă doar cu mine, ci cu mai multe persoane care au deficiență de auz,, – povestește eroina noastră Olga Lisnic.

Olga dorește să-și dezvolte creativitate pentru specialitatea de pictor, să îndeplinească lucrări la comandă, dar din cauza lipselor de oferte, ea este nevoită să caute alte surse de venit. În afară de aceasta, arta are nevoie de investiții – materialele și instrumentele costă foarte scump.

,,Eu pot orice, doar să lucrez. Am încercat să mă angajez în mai multe întreprinderi: la tipografie, la fabrica de stofă, la restaurat și în alte locuri. Peste tot am primit refuz. Dacă sunt locuri libere, de ce nu mă primesc? Ce contează dacă pot eu să aud sau nu? Eu doar lucrez cu mînile și pot îndeplini această funcție mai bine ca ceilalți, deoarece cei care pot vorbi se vor sustrage purtînd dialoguri cu cei din jur.,, se revoltă Olga.

Conform codului muncii din Transnistria, toate persoanele au drepturi egale la muncă. Și dacă nu sunt obiecții în privința stării de sănătate, atunci angajatorul nu are dreptul să refuze. Dacă angajatorul refuză din motiv de dizabilitate, atunci cu acest document, persoana în cauză se poate adresa cu o plîngere la instanța de judecată. – ne explică șeful Serviciului de Stat pentru Protecția Socială a Ministerului Muncii și Securității Sociale din Transnistria Margarita Șemetova.

Cu toate acestea:

În Rusia Legea cu privire la protecția socială prevede o cotă pentru persoanele cu necesități speciale. În Transnistria la fiecare întreprindere erau alocate cote pentru persoanele cu necesități speciale, dar acum acest lucru nu mai există. – povestește președintele asociației care apără interesele persoanelor cu deficiențe de auz Anatol Tihonov.

Astăzi noi nu mai stabilim astfel de cote. Legea prevede ca statul trebuie să întreprindă măsuri de asigurare cu locuri de muncă persoanelor cu necesități speciale. La noi astăzi este imposibil  de angajat în cîmpul muncii persoane care au studii superioare și experiență, deoarece avem un nivel scăzut de producție. Dar să impună o întreprindere să angajeze o persoană cu deficiență de auz statul nu poate. – povestește șeful serviciului public pentru protecția socială a Ministerului Muncii și Securității Sociale din Transnistria Margarita Șemetova. În Transnistria pentru persoanele cu deficiențe de auz sunt 5 întreprinderi unde se pot obține studii de croitoreasă sau constructor, dar din cauza situației economice dificile, acestea sunt inactive. SCP din Bender este complet închisă.

O persoană cu deficiențe de auz se poate ocupa cu orice. Pe timpul uniunii sovietice, ei croiau, făceau veselă, peste 30 de persoane activau la fabrica ,,Floare,, la confecționarea încălțămintei. Dar acum cînd producția stă pe loc, este foarte greu de găsit un loc de muncă,, – își exprimă părerea președintele Asociației Surzilor Anatolii Tihonov.

În Transnistria trăiesc aprox.2000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care 500 fac parte din Asociația Surzilor.

Logopedul – surdopedagogul SEI Tatiana Nicolaev: ,,Le este foarte greu de trăit persoanelor ca Olga. Cea mai mare problemă este cea a carnetului de muncă. Dumnevoastră vedeți care este situația și chiar dacă au studii superioare, sunt refuzați.

 

Logopedul – surdopedagogul Raisa Darii: ,,Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a persoanelor cu deficiență de auz este cea de angajare în cîmpul muncii. Ei primesc o pensie sociala în sumă de 650 ruble. Cum este posibil de trăit cu acești bani? Și cum să obții stagiu de muncă dacă nimeni nu te angajează la lucru? Dar ei sunt foarte muncitori și responsabili. Ei se străduie să recompenseze această deficiență muncind calitativ. Îmi este foarte milă de ei.,,

O cooperare strânsă între societate și autoritățile locale vor ajuta la rezolvarea eficientă a problemei discriminării. Între timp, cei care sunt oprimati, cărora le sunt  încalcăte drepturile, trebuie să solicite ajutorul reprezentanților organizațiilor publice, care pot oferi sprijin psihologic și juridic.

Ina Chireeva

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Urmează continuare….

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1084-zhivet-takaya-devushka.html

Traducere: Natalia Ghilașcu