12 tineri din grupuri social-vulnerabile au primit ieri certificate din partea Organizației Națiunilor Unite în Moldova, pentru participarea activă timp de căteva luni la stagiul de practică în cadrul Agențiilor ONU.

În cadrul evenimentului, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în RM, Dafina Ghercheva, a venit cu un mesaj de felicitare către stagiari și i-a înmînat cîte un certificat pentru munca depusă: “Pentru prima dată în istoria ONU Moldova, am decis să lansăm acest program pentru a oferi oportunități de stagiere pentru persoane cu abilități speciale. Suntem fericiți și încurajați să vedem atât de mult interes din partea mai multor persoane de a se alătura și de a contribui la activitatea noastră – a menționat aceasta.”

Stagiarii au vorbit despre experiența sa și au venit cu propuneri de îmbunătățire pentru următorul ciclu de stagii în cadrul Agențiilor ONU. Printre sugestii au figurat: lărgirea spațiului de extindere a programului, orientarea lui și către alte localități din Moldova (inclusiv în Găgăuzia), lărgirea posibilităților de aplicare la ONU (de stagiare sau angajare) prin  publicarea anunțurilor în mai multe limbi, accesibilizarea mai bună a resurselor informaționale.

Programul de stagiu în cadrul ONU va fi urmat anul viitor de cea de-a doua ediție în care reprezentanții minorităților entice, lingvistice și cele naționale, dar și persoanele cu dizabilități vor căpăta experiență în comunicare și relații publice, jurnalism, tehnologii informaționale, contabilitate și colectare de date, traducere, logistică și  managementul evenimentelor.

Prima ediție a „Parteneriatului pentru Diversitate” a fost lansată pe 25 mai 2016. Scopul programului a fost de a promova non-discriminarea, incluziunea socială a persoanelor din mai multe categorii social-vulnerabile, dar și stimularea altor organizații și instituții din Moldova ca să urmeze exemplul ONU în crearea de condiții și oportunități de stagiere similare. În urma programului de stagiere din prima ediție, șapte instituții publice și private au preluat “ștafeta” ONU de a dezvolta noi parteneriate pentru egalitate și diversitate în organizațiile sale.

Autoare: Victoria Boțan

Foto: ONU Moldova