Festivalul Internațional Civic Fest “Moldova pentru cetățeni” s-a desfășurat al patrulea an consecutiv și a reunit cele mai active ONG-uri din țară și de peste hotare în domeniul societății civile cu scopul de a informa, motiva și a educa cît mai multă lume în spiritul cetățeanului activ și cointeresat să promoveze dezvoltarea comunității.

Zilele Societății Civile la Gustar

În cadrul “Gustarului” festivalul Civic Fest s-a desfășurat în acest an în premieră, la Furceni, Orhei. Timp de două zile, pe 6 și 7 august, circa 45 de ONG-urile au avut posibilitatea să-și prezinte activitățile și proiectele într-o formă interactivă pentru vizitatori, prin concursuri, masterclass-uri și jocuri. Astfel, lunca Răutului a devenit pentru cîteva zile un adevărat “orășel” stilizat în ambianță rustică, cu miros îmbietor de bucate tradiționale, cu muzică de calitate și atmosferă degajată.

Dima Deiri este refugiată din Siria. La festivalul Civic Fest ea a participat în calitate de voluntară al Centrului de Caritate pentru Refugiați din Moldova: “Mă bucur că sunt implicată în cadrul evenimentului pentru că aici am făcut cunoștință cu alți voluntari din diverse organizații și am făcut schimb de experiență cum de comunicat cu oamenii și de făcut ONG-urile noastre mult mai vizibile pe plan social.”

Viorica Tataru, regizoare, activistă și reporteră la Ziarul de Gardă, a remarcat o idee utilă pentru organizatorii festivalului: “Susțin astfel de evenimente și apreciez munca depusă din partea organizatorilor, însă mi-aș dori ca în următoarele ediții să fie mult mai implicați sătenii, să se simtă culturalizarea acelei localități. Mi-ar fi plăcut ca fiecare sătean să aibă ocazia să fie gazda evenimentului, să vină cu ceva de vînzare, să ne învețe meșteșuguri sau să fie implicat în programul cultural al Gustarului.”

Ion Pogorevici, unul din vizitatorii festivalului, a mărturisit că vine la eveniment pentru prima dată: „Îmi place mult atmosfera de aici, muzica bună, bucatele alese și bineînțeles fetele frumoase – zîmbește Ion.”

Un alt vizitator al festivalului, Ion Postică: „Civic Fest a adus în scenă oameni talentați și exemple din societatea civilă, demne de urmat. ONG-urile prezente la acest eveniment ne-au inspirat să facem lumea mai bună, să ne implicăm în problemele societății și să căutăm soluții împreună.”

Sunt aici și acum pentru că îmi pasă

Am avut plăcerea să particip la evenimentul Civic Fest, alături de doi tineri activi (și creativi), promotori ai drepturilor omului în cadrul asociației Homo Diversus și Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Vitalie Popov și Elena Botezatu.

Asociația HomoDiversus contribuie la crearea unei societăți fără discriminare, axată pe incluziunea socială, într-un cadru al drepturilor omului bazat pe valori general umane, iar CIDO este o asociaţie non-guvernamentală şi non-politică, bazată pe promovarea drepturilor fundamentale ale omului, democraţiei şi statului de drept în calitate de valori supreme în Republica Moldova şi în întreagă lume.

Pentru cineva o rampă de acces este ca o gură de apă într-o zi de caniculă

Împreună cu Elena și Vitalie, dar și cu voluntari care au sărit la ajutor, am distribuit împreună baloane, pliante, broșuri, dar și sincere zîmbete pentru vizitatori. Și pentru că accesul la apă într-o zi aridă precum a fost la Civic Fest e la fel de importantă cum a-ți cunoaște drepturile, am decis să distribuim sticle cu apă plată cu mesaje care propagă non-discriminarea, unul dintre care se referea, spre exemplu, la situația persoanelor cu dizabilități “Pentru cineva o rampă de acces este ca o gură de apă într-o zi de caniculă” sau „Accesul la apă este un drept fundamental! Cunoaște-ți drepturile!”.

Fii și tu model de inspirație Civic Fest!

CIVIC FEST 2016 este organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suportul oferit de către Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei și  Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, în parteneriat cu Festivalul Internațional de muzică GUSTAR, YouthBank Moldova, Garda de Reciclare, Centrul ”ARTICO”, Keystone Moldova, Compania Apă Bună și ODA Company.

Sursa: botanvictoria.wordpress.com

Foto: Elena Botezatu