Interzicerea discriminării la locul de muncă este una dintre cele mai importante principii ale dreptului muncii moderne. Normele privind interzicerea discriminării prevăzute în art. 2 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și a numeroase convenții ale Organizației Internaționale a Muncii.

Potrivit unui studiu realizat în orașul Tiraspol,  discriminarea pe bază de vârstă la angajarea în cîmpul muncii este cea mai frecventă. Acest lucru l-au declarat 63% dintre respondenți, iar 10% dintre respondenti au declarat că cea mai răspândită este discriminarea pe bază de sex. 7% dintre cei intervievați și-au exprimat opinia că discriminărea este răspîndită pe baza de starea civilă. 5% de locuitori din Tiraspol au declarat act de discriminare bazată pe naționalitate, handicap, prezența / absența vehiculului propriu.

Datele sondajului sociologic arată că majoritatea populației active într-un fel sau altul se confruntă cu discriminarea la locul de muncă. În același timp, discriminarea de vârstă se observă, atât printre tineri profesioniști, cît și printre persoanele în vârstă. Același lucru se poate spune și despre discriminarea de gen – de multe ori la posturile de conducere, angajatorii preferă să angajeze bărbați, chiar dacă și femeile îndeplinesc toate cerințele stabilite.

Noi alegem… pe noi ne aleg…Sau nu ne aleg? Refuzul de angajare – fenomen destul de des întâlnit. „În anumite situații, candidatul după interviu cu angajatorul înțelege că nu se potrivește pentru poziția dată, dar se întâmplă că este evident un refuz neîntemeiat, la fel ca în cazul meu. Eu sunt în vârstă de 52 de ani, a lucrat toată viața ca mecanic-militar. Recent, căutam loc de muncă în domeniul dat, Inclusiv adresîndu-mă la biroul de muncă, unde este cea mai mare parte a locurilor de muncă vacante pentru profesioniști de până la 40 de ani, precum și la astfel de companii și organizații ca SA „Tirnastroy”, Informatică și drepturile tehnice,” Kirov Plant „,” Stroytehnologiya „. Pretutindeni am fost refuzat nejustificat din cauza vârstei”, – a spus Paul Scripcenco. „A fost dificil. Moralmente dificil. Lipsa banilor, lipsa de perspective – toate acestea au subminat statutul meu, iar în familie au apărut scandaluri constante. Ca rezultat, am primit un loc de muncă prin intermediul prietenilor. Odată ce a mers la locul de muncă – totul dintr-o dată a devenit mult mai ușor, m-am simțit necesar și întrebuințat”, – a spus Scripcenco.

În acest exemplu, angajatorii au refuzat să accepte un candidat pentru postul vacant, invocând vârsta lui. În cazul în care candidatului îndeplinește cerințele locului de muncă, refuzul din cauza vârstei necorespunzătoare este doar o părere subiectivă a angajatorului.

Un astfel de refuz ar putea fi considerat o acțiune ilegală. Motivele tipice pentru refuzul discriminatoriu sunt: locul de reședință al solicitantului, sexul solicitantului, sarcina unei femei care pretinde a fi un post vacant.

Potrivit expertului, de multe ori ziarele sunt pline de reclame, cum ar fi: „Compania (biroul) solicită lucrători de la 25 la 40 de ani, care deține un calculator personal, cu experiență profesională, să aibă bune abilități de comunicare …” . De regulă, companiile care plasează aceste anunțuri, „nu favorizează” femeile de vârstă fertilă, absolvenții facultăților (tineri profesioniști), și în cele din urmă, personae cu vîrsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, să nu mai vorbim de pensionari și a persoane cu handicap.

Postul vacant publicat produce un flux mare de solicitanți. Cu toate acestea, de multe ori punctul de vedere al angajatorului și solicitantului pentru postul vacant nu coincide. La cererea solicitantului, angajatirul trebuie să dea un argument motivat al refuzului, deoarece, în caz contrar, acesta este un refuz nejustificat.

O cooperare strânsă între societate și autoritățile locale vor ajuta la rezolvarea eficientă a problemei discriminării. Între timp, cei care sunt oprimati, cărora le sunt  încalcăte drepturile, trebuie să solicite ajutorul reprezentanților organizațiilor publice, care pot oferi sprijin psihologic și juridic.

Ina Chireeva

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1102-otkaz-v-prieme-na-rabotu.html

Traducere: Natalia Ghilașcu