Asociaţiile HomoDiversus și Centrul Media anunță concurs de selectare a jurnaliștilor şi jurnalistelor pentru elaborarea articolelor și materialelor video analitice care vor reflecta percepțiile populaţiei vizavi de libertatea de exprimare și a mass-media, folosind metoda storytelling.

Cererile sunt acceptate atât de le candidaţi/e care profesează jurnalismul într-o redacţie, cât și de la persoane începătoare, bloggeri şi freelanceri.

Direcţii orientative pentru subiectele articolelor și videoclipurilor analitice:

• Libertate de exprimare

• Libertatea presei

• Gradul de încredere a publicului în mass-media

• Accesul la pluralismul media și gradul de diversitate al opiniilor

• Rolul mass-media în formarea constructelor sociale în rândul diferitelor comunități

• Vocea femeilor în mass-media și societate

• Rolul jurnaliștilor în protejarea drepturilor omului.

Candidații şi candidatele vor fi selectați/te în baza următoarelor criterii –  calitatea scenariilor (rezumatul subiectului reflectat); – abordarea inovatoare – relevanța subiectului – respectarea principiilor egalității și a gradului de implicare a comunităților – respectarea standardelor tehnice.

La necesitate, persoanele selectate vor putea apela la expertiză externă ce ţine de integrarea principiilor drepturilor omului și a egalității în materialele produse.

Jurnaliştii şi jurnalistele selectate vor putea elabora unul sau mai multe articole analitice și materiale video. Plata pentru materialele finalizate, şi aprobate de un expert, se va face în suma de:

Pentru articol analitic, 5-7 pagini de text tipărit – 80 USD BRUT;

Material video, 5-7 minute – 120 USD BRUT.

Atenţie! Sumele brute sunt supuse impozitării conform legislaţiei în vigoarea. Suma impozitelor depinde de o serie de factori și este stabilită individual.

Cererile de participare sunt acceptate până la sfârșitul lunii aprilie 2021. Comitetul de selecție se întrunește săptămânal și examinează cererile pe măsură ce sunt primite.  Acceptarea cererilor se poate încheia mai devreme în cazul în care bugetul se va epuiza.

Elaborarea materialelor analitice trebuie să fie complet finalizată până pe 20 iulie 2021.

Pentru participarea la concurs, rugăm să expediaţi:

Formular de aplicare completat în care se indică subiectul ales și rezumatul;  pentru articole analitice – planul de elaborare;

– CV (scurtă biografie care indică experiența în realizarea de documentare și / sau reportaje, link-uri către materiale video sunt binevenite).

Capacitatea de a publica şi disemina materialele elaborate în cadrul proiectului pe orice platformă mediatică reprezintă un avantaj la etapa de selecţie.