La începutul lunii decembrie, la Chișinău s-a desfășurat a doua ediție a Forumului Mass-Media 2016, care a devenit o platformă de dialog despre provocările actuale ale jurnalismului din Republica Moldova și promovarea reformelor necesare în acest domeniu.

Directorul Executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a exprimat regretul față de lipsa autorităților RM la deschiderea forumului, la care au fost invitați președintele Parlamentului RM, Andrian Candu și prim-ministrul RM, Pavel Filip, care deși au acceptat invitația au lipsit de la eveniment. Din partea statului, la forum a fost delegat Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, care s-a referit pe scurt la noul cod al audiovizualului. Din realizările autorităților după 2015, Hotineanu a remarcat Consiliul consultativ al presei pe lîngă comisia parlamentară.

Anul trecut, reprezentanții Forumului Mass-Media au elaborat o “foaie de parcurs”  formată din 29 de puncte, care includ recomandări de îmbunătățire pentru a fi creată o piață mediatică în Moldova apropiată de rigorile internaționale. Recomandările respective au fost elaborate de comunitatea media a forumului de anul trecut și propuse autorităților pentru realizare: “Foaia de parcurs de anul trecut s-a realizat pînă acum într-o măsură foarte mică – a menționat în cadrul evenimentului Macovei – cu toate că la Forumul media 2015 au participat președintele parlamentului, Adrian Candu și fostul prim-ministru, Valeriu Streleț, care au promis să contribuie la îmbunătățirea situației în domeniul media, inclusiv să examineze solicitările participanților la forum.”

Conform lui Macovei, Rezoluția Forumului de anul trecut nu și-a pierdut din actualitate. Acest document condamnă tendințele de concentrare și monopolizare a mass-media din RM, în special în audiovizual. În acest context, Macovei a subliniat necesitatea elaborării unei strategii naționale pentru dezvoltarea și garantarea independenței Mass-Media, un nou cod al audiovizualului și o lege nouă pentru publicitate.

Amintim că în cadrul EPU din acest an, Moldova a primit un șir de recomandări în domeniul libertății de exprimare a presei, reducerii centralizării Mass-media și asigurării pluralismului mediatic, de la așa țări ca Norvegia, Franța, Germania, Irlanda, Spania, Suedia, Austria și Letonia.

La sesiunea de final a Forumului Mass-Media 2016 s-a discutat despre utilitatea creării unui sindicat a jurnaliștilor din RM, dar și despre suportul statului prin intermediul subsidiilor. Au fost prezentate rezultatele atelierelor, s-a examinat proiectul Rezoluției Forumului și „Foii de parcurs” cu acțiuni concrete pe care ar trebui să le întreprindă statul dar și comunitatea jurnalistică, pentru a îmbunătăți situația Mass-Media din RM.

Textul Rezoluției Forumului  Mass-Media 2016 poate fi găsit aici.

Programul forumului Mass-Media din acest an a cuprins instruiri în domeniul jurnalismului de investigație, fotojurnalism, inovațiile în jurnalism, de asemenea, ateliere și master-class-uri cu experți autohtoni, dar și oaspeți din Statele Unite ale Americii, România și Bulgaria.

Prima ediție a Forumului  Mass-Media a avut loc la Chișinău pe 27-28 octombrie anul trecut.

Autor: Victoria Boțan

Foto: http://mediaforum.md/