“Puterea teatrului constă în motivarea oamenilor de a crea o realitate mai bună – consideră Idan Meir, invitatul trainingul internațional «Teatru & Dezvoltarea sectorului ONG: Strategii interactive pentru angajarea societății» desfășurat recent în raionul Criuleni. Idan activează de 10 ani ca trainer în metodologia „Teatrului asupririților” și a lucrat în așa zone de conflict ca Israel și Irlanda de Nord.

La training au participat 35 de reprezentanți ai sectorului ONG din Moldova. Tinerii au învățat despre “Teatrul asupriților” și “Teatru Forum”, două metode inovative ale teatrului social, create de regizorul brazilian Augusto Boal, care le-a folosit pentru a promova dialogul pașnic și de reconciliere între părțile implicate în conflict.

Prin intermediul mai multor metode interactive, tinerii au învățat cum să-și consolideze inițiativele ONG-urile din localitatea sa,  pentru o cooperare mai strînsă, și cum să formeze o rețea de persoane active, interesate în proiecte comune.

Liviu Moraru, unul din participanții la instruiri, este coordonator al Festivalului Voluntarilor din RM. El a mărturisit cu entuziasm că trainingul i-a oferit mai multe instrumente utile pentru a-și consolida grupul de voluntari: “Chiar dacă provenim din regiuni și ONG-uri diferite – a spus el – activitățile de aici ne-au apropiat și mai mult ca grup. La nivel de impact social, teatru e un instrument perfect de sensibilizare a populației față de anumite probleme legate de discriminare sau inegalitate socială, căci mesajele expuse într-o formă artistică ajung mult mai ușor la publicul țintă.”

Ecaterina Postolati, co-fondator și manager de proiecte la Centrul de educație non-formală „Diversitate” a menționat că scopul trainingul dat constă în crearea unei platforme de colaborare dintre ONG-urile din diferite regiuni ale țării, inclusiv din Găgăuzia și Transnistria. Ea a precizat că “Teatru Forum” dă ocazia spectatorului să participe activ în tot ceea ce se întîmplă pe scenă și în orice moment să oprească acțiunea, venind cu soluții proprii la soluționarea problemei.

La training a fost prezent și Dmitrii Kuzuk, liderul unei organizații din Bender, care optează pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități: “Aș vrea să organizez teatrul social și pentru autoritățile noastre, ca să văd reacția și propunerile lor față de problemele actuale de la noi – a spus Dmitrii – Dacă aș crea propriul “Teatru Forum” în Bender, l-aș face pe tema incluziunii sociale a persoanelor cu nevoi speciale.”

Expertul din Israel, Idan Meir, a mai adăugat că interesul lui față de tema conflictului se motivează prin faptul că și el provine dintr-o zonă tensionată și a simțit pe propria piele ce înseamnă conflict. Iar cînd s-a mutat în Irlanda de Nord, el a simțit că a trecut de la o zonă de conflict într-un stat post-conflict, unde a realizat în sfîrșit potențialul păcii și ce înseamnă ea pentru oamenii de acolo: “Dacă reprezentanții autorităților ar fi mai deschiși să vadă posibilitățile oferite de teatru, acesta ar deveni pentru ei o platformă perfectă de dialog cu publicul, pentru a vedea ce se poate de făcut mai bine – a conchis trainerul din Israel.”

Evenimentul este organizat de Centrul de educație non-formală «Diversitate» și s-a desfășurat cu sprijinul financiar și de parteneriat cu Civil Rights Defenders.

Autoare: Victoria Boțan

Foto: http://diversitate.org.md/