Pe 28 octombrie la Chișinău s-a desfășurat un training de educație non-formală intitulat “PosPro” (Propaganda Pozitivă) care este dedicat competenței mediatice.

La eveniment au participat jurnaliști, dar și tineri din diverse domenii. Într-o atmosferă degajată, ei au împărtășit idei și au învățat cum să facă deosebire dintre informație; propagandă și fake-uri, cum să filtreze fluxul masiv de date venit din partea Mass-Media, a rețelelor de socializare și societate.

Una din organizatorii evenimentului, Aina Idrisova, susține că scopul organizației pe care o reprezintă „Homo Universalis Generation” este posibilitatea de dezvoltare multilaterală pentru tineri în așa domenii ca: arta, cultura interetnică, popularizarea științei și educația non-formală. Educația non-formală prezintă o platformă deschisă de interacțiune  dintre participanți, un schimb reciproc de experiențe și niște metode interactive de comunicare.

Dima Deiri este refugiată din Siria. Motivul pentru care a venit la eveniment este dorința de a depista propaganda din Mass-Media: “Acest eveniment este important – a menționat Deiri – fiindcă omul nu e învățat să gîndească critic și deseori tratează informațiile primite destul de superficial. După acest traning voi fi mult mai selectivă față sursele mele de informare.”

Ecaterina: “Ca psiholog pot să spun că consumarea informației de calitate proastă, este dăunătoare pentru sănătatea psihică. Trebuie să știm ce fel de informații consumăm zilnic și s-o analizăm critic.”

Un alt participant al evenimentului, Nicolai, este un tînăr vlogger. După părerea lui, trăim într-o țară în care competența mediatică este în legătură strînsă cu Mass-Media din care face parte un anumit jurnalist, iar calitatea informației prestate de presa autohtonă lasă mult de dorit.

Sergiu are 24 ani și mărturisește că după acest eveniment a înțeles că a devenit și el nu odată jertfa informării greșite, deși a criticat la rîndul său multă lume pentru dezinformare: “Este important să distingem corect informația din volumul de surse vast pe care îl avem, fiindcă în caz contrar noi înșine devenim o sursă de informare greșită pentru alți oameni.”

Ecaterina Postolatîi, co-fondator și manager de proiecte la Centrul de educație non-formală „Diversitate” a menționat că din păcate conceptul drepturilor omului, a non-discriminării și a combaterii xenofobiei este redus la jurnaliști din ciclul educației universitare, de aceea, a specificat ea, Centrul “Diversitate” planifică pe viitor mai multe activități educaționale atît pentru jurnaliști cît și pentru publicul larg: “Vrem să creăm un website dedicat competenței mediatice cu informații utile despre ce înseamnă hate speech, drepturile omului și terminologia corectă față de grupurile vulnerabile.”

Evenimentul “PosPro” a fost organizat de “Homo Universalis Generation” cu susținerea Ambasadei SUA în Republica Moldova, în parteneriat cu Centrul de educație non-formală „Diversitate” și Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM).

Sursa: botanvictoria.wordpress.com

Photo: Homo Universalis Generation