Există un mic sat din Găgăuzia Ferapontievca. Este interesant faptul că acesta este singurul sat „ucrainean” din Găgăuzia

Când s-a creat Găgăuzia, forța motrice a revoluției a fost cunoscută ca mișcare social-politică „Oamenii din Găgăuzia” („poporul găgăuz”). Așa că, locuitorii din Ferapontievca în glumă au numit-o „povestea Găgăuziei despre condițiile de viață.” Aceștia au sprijinit autonomizarea regiunii, au participat la referendum în Găgăuzia. În Găgăuzia sunt 3 limbi oficiale: găgăuză, moldovenească și rusă.

În plus, ținem să menționăm că cultura ucraineană în Ferapontievca mai există (mândria satului ansamblul folcloric „macara”), de fapt limba ucraineaneană în Ferapontievca nu este foarte bine vorbită. În plus, ucrainenii alcătuiesc doar aproximativ 2/3 din populație (670 din 1009 de persoane).

De asemenea, găgăuzii care trăiesc în Ferapontievca sunt foarte puțini – 255 de persoane. A existat un timp, cînd numărul lor era aproape egal cu numărul ucrainenilor, deoarece la 4 kilometri distanță este un sat găgăuz de 5 ori mai populat – Tomai.

După părerea mea, satul nu este atît de mic, cît inactiv.

Conform standardelor rusești, o localitate cu 1000 de persoane poate fi considerată chiar mai mult de un sat! Dar, în Găgăuzia, sunt foarte fregvente satele cu o populație de 5000. De asemenea, sunt sate cu o populație de 8 mii de locuitori și cu 10 mii, sau chiar mai mult. Cel mai mare sat găgăuz din Europa – Congaz are 12 de mii de locuitori

Din cauza numărului mic de locuitori din Ferapontievca școala și grădinița riscau să fie închise.. Este suficient să spunem că în ultimul an gimnaziul din Ferapontevca a avut o înscriere de mai puțin de 60 de elevi.

Acesta este un dezechilibru, deoarece numărul oamenilor în vîrsta întrece numărul tineretului din localitate. Autoritățile autonomiei înțeleg că închiderea școlii va duce automat la ,,închiderea satului,,. Anume din acest motiv, mulți ani la rînd în Chișinău are loc o ,,optimizare,, a acestei localități.

Desigur că este mult mai ieftin să cumpere și să mențină două autobuze mari pentru transportul zi de zi,  a 50-60 copii în Tomai,  decât să încălzească întreaga școală  din Ferapontievca. Până în prezent, problema a fost rezolvată prin crearea unei „combinații,, școală-grădiniță. Într-o singură clădire este și școala și grădinița pentru copii.

Nimeni nu s-a gîndit vre-odată că această localitata va avea o asemenea soartă, care pînă în prezent funcționa ca toate celelalte localități.

Pana in 1812, partea de stepă sudică a Moldovei – regiunea Bucak, a fost slab populată, deoarece pe aceste teritorii trăiau nogaii – vasali ai Imperiului Otoman. Pe 16 mai 1812 a fost semnat tratatul de pace de la București, conform căruia turcii au cedat în Rusia tot pământul dintre Prut, cunoscut mai tîrziu sub numele de Basarabia.

Pentru prima dată s-a auzit de satul Ferapontievca pe data de 27 mai, 1828. Satul era bine dezvoltat, nu este mai rău decât altele din apropiere. Anume de aici au pornit marile personalități cu renume mondial, cum ar fi Moisei Isaakovich Kantor – geolog sovietic, dramaturg și eseist. Mulți directori ai marilor întreprinderi și organizații de pe teritoriul Rusiei și Ucrainei sunt nativii din satul Ferapontievca – Gorodnitsky Ivan, Odnostalko Alexander Bruno Alexander.

Numărul locuitorilor din sat a scăzut în urma celui de-al Doilea Război Mondial, la care au participat peste 200 de oameni. Din fiecare familie se duceau la război cîte 2-3 persoane. Jumătate din oamenii mobilizați nu s-au mai întors. Putem spune că aceasta a atins fiecare familie în parte. Satul a rămas practic fără bărbați. Nici unul dintre satele găgăuze nu a suportat asemenea pierderi ca Ferapontievca.

Apoi satul a fost bîntuit de foametea de după război. Foametea a luat viața atât a femeilor, cât și a copiilor și persoanele în vârstă.

Și acum, când „imaginea” a acestui sat special Ferapontievca este în fața ochilor cititorului, să trecem la  motivul acestei publicații.

Există, în sat un gimnaziu cu un anumit număr de elevi de naționalitate ucraineană. Dacă numărul elevilor este sub 60, vă puteți imagina cât de mulți ucraineni sunt printre ei.

Găgăuzia este o zonă foarte tolerantă și internațională, așa că s-a decis că ucrainenii ar trebui să studieze în școală limba lor maternă.

Zis și făcut. Copii din Ferapontievca sunt fericiți că învață în școală limba lor maternă ucraineană. Dar…problema este că satul nu are liceu și cu această situație demografică nici nu poate avea. Deaceia, după absolvirea gimnaziului, copiii trebuie să-și urmeze studiile în Comrat sau Ceadîr – Lunga.

De aici și încep problemele din cauza că s-a dorit să fie ,,cum e mai bine,,.

  • Am venit în Comrat pentru a continua studiile – povestește Ion (nume modificat în scopul confidențialității). Aici am aflat că nu am posibilitatea să învăț limba ucraineană. Mi s-a propus să învăț limba bulgară. Dar limba ucraineană și bulgară sunt 2 limbi diferite. E practic imposibil să începi a învăța bulgara după ce ai învățat 9 ani ucraineana. Mai mult ca atît să susții examene.
  • Cum ați procedat?
  • Învățam limba bulgară. Mă prefăceam că învăț, dar profesorul se prefăcea că eu pot să-l învăț. Mă ajutau cum puteau. Am absolvit liceul. Ba mai mult ca atît, am căpătat studii superioare.
  • Dacă totul a avut un final fericit, de ce nu vrei să-ți publici numele adevărat în articolul dat?
  • Nu știu, nu văd sens.
  • Noi întotdeauna suntem gata să deschidem o clasă de limba ucraineană în orice liceu al orașului – a comentat situația Sofia Torlac, directorul departamentului de educație al Găgăuziei. Dar pentru a deschide o clasă, trebuie să fie minimum 10 persoane. Aceasta este o cerință din partea ministerului.
  • Există o discriminare clară împotriva unei anumite categorii de cetățeni, pe baza accesului la serviciile publice – și anume, în domeniul educației – spune  Svetlana Mironov, reprezentantă a Centrului pentru Drepturile Omului din Comrat. Accesul la educație în limba maternă este în limita posibilităților.

Nici în Combrat, nici într-un alt liceu din Găgăuzia nu se vor aduna 10 persoane care doresc să studieze limba maternă ucraineană. Cum trebuie de procedat în acest caz? E banal să lipsim ucrainenii din Ferapontievca de dreptul de a învăța în limba maternă.

Potrivit lui Ion Bambuleac avocat la Coaliția non-discriminare (linia verde 0-8003-8003) – nu există nici o discriminare, ci pur și simplu necesitatea întreprinderilor unor măsuri pozitive în regiunea Găgăuzia, pentru tinerii care învață limba ucraineană. Cu toate că există cerințe din partea Ministerului Educației, autoritățile ar trebui să găsească soluții alternative.

Poate că ministerul ar trebui să facă o excepție și să-și schimbe cerințele? Un exemplu ar fi să ofere bani pentru salariile profesorilor cu clase formate din 5-6 elevi. Nu există probleme fără soluții: trebuie ca autoritățile și societata să-și unească puterile pentru rezolvarea problemelor..

D.Popozoglo

Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu  sustinerea  financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate si Participare Civica. Opiniile exprimate in articol apartin autorului si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei.

Autorul mulțumește pentru cooperare biroul din Comrat a Centrului pentru Drepturile Omului al Republicii Moldova.

http://mediacenter.md/prava_celoveka/1051-ukraincy-gagauzii-kak-pomoch.html
Traducere: Natalia Ghilașcu