Pe 3 decembrie se marchează Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Reprezentanta Moldovei, sportiva Larisa Marinencova, care a ocupat locul șapte la proba powerlifting la Olimpiada de la Rio de Janeiro, a povestit de ce ea nu iubește ziua de 3 decembrie și de ce este important să vorbim despre abilitățile, ci nu despre neajunsurile acestor persoane.
– Cînd am început, aveam 35 de ani. La început aveam pur și simplu dorința de a-mi susține soțul. El a participat la Jocurile Paralimpice din 1996 și 2004. Și, în sala de sport, care a fost asamblată cu echipament de Comitetul Paralimpic, mergea el și încă cîteva persoane. La un moment dat i-am spus: “Vreau să mă ocup la halteră”, la care el mi-a răspuns, că acest sport nu este pentru mine, că femeia și haltera sunt absolut incompatibile.
Mai mult ca atît, am hotărît să mă apropii din altă parte de problema greutății în plus. Nu pentru a scăpa de ea, dar a o folosi. A treilea motiv, care m-a făcut să ridic haltera, a fost faptul că stînd mult timp la masa de inginer, înțelegeam că aveam nevoie de efort fizic.
– Sigur, dacă aș avea ocazia, aș merge la înot. Însă, nu avem bazine special adaptate pentru persoanele cu necesități speciale și e aproape imposibil să ajungi la ele desinestătător. Iar eu îmi doream foarte mult să fiu independentă! Iată de ce, în cazul meu, toate drumurile au dus la ridicarea halterei.
– Nu-mi place Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Nu iubesc așa-zisa „popularitate” în această zi. Adică, tu zi de zi înfrunți scările, iar numai pe 3 decembrie către tine se îndreaptă obiectivele camerelor de luat vederi, ți se înmînă un plic și toți în jurul tău se învîrt ca să te măgulească.
– Pe 3 decembrie în Moldova este important să se vorbească despre persoane nu cu abilități limitate, ci cu abilități speciale. Dacă, spre exemplu, a încheia un nasture cu ambele mîni nu prezintă absolut nici un efort și omul de cele mai deseori nici nu se pune pe gînduri la așa subiect, încercați să faceți același lucru cu o singură mâină. Și veți realiza că acest lucru va necesita efort. Încercați să mergeți o zi cu ochii legați și veți vedea cum e.
– Pentru astfel de oameni trebuie create condiții de acces rezonabil și pentru început măcar să nu-i arătăm cu degetul. Dacă jurnaliștii și toți cei din jur vor începe să vorbească despre ei ca despre egalii săi, asta va schimba radical situația.
În acest an Moldova împlinește 20 de ani de cînd participă la Jocurile Paralimpice. În acest an, la Rio de Janeiro, țara noastră a fost reprezentată de trei sportivi: Larisa Marinencova (powerlifting, categoria 73 kg), Oxana Spătaru (aruncarea greutății) și Alexandru Covalev (înot la 50 și 100 m în stil liber). În 2020 Paralimpiada va avea loc la Tokio.
Autoare: Victoria Boțan
Foto: Maxim Andreev
Sursa: newsmaker.md
Comenteaza