In RM sunt cca 171 mii pers cu dizabilitati cu virsta corespunzatoare de a merge la vot. O mare parte dintre acestia insa nu-si exercita optiunea din variate motive.

Alegători slabvăzători și nevăzători
Conform CEC, în ziua alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, persoanele nevăzătoare vor putea vota desinestătător. Din spusele secretarului de presă al CEC, Rodica Sîrbu, fiecare secție de votare va fi dotată cu plic-trafaret.

Directorul INFONET, Victor Koroli a specificat că plicul-trafaret a apărut în Moldova pentru prima dată în 2010 în secția de votare a Casei Radio. Cu ajutorul acestui dispozitiv persoanele nevăzătoare au putut pentru prima dată vota desinestătător. Anterior, pentru a face același lucru, ei intrau în cabina de vot cu însoțitor.
În acest an, în cadrul a trei secții de votare din Chișinău, unde votează mai multe persoane cu dizabilități de auz, vor lucra trei translatori ai limbajului mimico-gestual. Acest lucru va fi posibil grație inițiativei Asociației Motivație din Moldova, Asociației Surzilor din Moldova și Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”

Campania de informare a CEC-ului a lansat spoturi video insotite de limbajul mimico-gestual. Din informatia pe care o dispune CEC-ul pentru acest scrutin, nici un concurent nu s-a confor populatie mat recomandarilor CEC-ului de a plasa informati accesibile persoanelor cu dizabilități de auz.

Alegători cu probleme locomotorii
Conform CEC, pentru persoanele cu dizabilitati in scaun rulant se prevede in fiecare sectie de votare cite o cabina de vot special amenajata pentru vot. Cu toate acestea, CEC-ul nu poate garanta și prezența rampei de acces la fiecare secție de votare. Regulamentul CEC-ului din 26 ianuarie 2016 poate doar recomanda autorităților publice locale să asigure contidii de acces neingradit și nediscriminatoriu pentru persoanele cu dizabilități la procesele electorale.

Reprezentanta CEC a comunicat de asemenea că persoana care nu poate din motive de sanatate sau alte motive temeinice sa vina personal la alegeri, poate solicita cu doua saptamini inainte de alegeri pina in ajun din partea CEC urna mobila acasa pentru a vota.
În ziua alegerilor din 30 octombrie 2016 persoanele cu dizabilitati locomotorii vor beneficia de un microbuz adaptat, care va fi accesibil de la 9.00-17.00. Acest lucru va fi posibil datorită inițiativei Asociatiei Motivatie. A comanda transport va fi posibil de făcut din timp, printr-o adresare telefonică la Asociație.

Alegători cu dizabilități psihosociale
În RM nu există statistici oficiale cu privire la numărul persoanele cu nevoi psihosociale. Cu toate acestea, acești oameni pot fi împărțiți în două categorii: cei care sunt declarați incapabili prin hotărâre judecătorească și cei care nu sunt afectați de procedura respectivă. Pentru cei declarați „incapabili” procedura de vot este interzisă. Cei care nu sunt lipsiți de capacitatea juridică, pot vota, inclusiv fiind la internatul psiho-neurologic de tip închis. Acolo vin membrii comisiilor electorale cu urna mobilă.

Activiștii pentru drepturile omului consideră că declararea incapabilității prin instanța de judecată, apoi lipsirea capacității de vot a unei persoane este o încălcare a drepturilor omului. „Această practică se bazează pe o paradigmă învechită, potrivit căreia o persoană care suferă de o tulburare mintală, este absolut neadecvata și nu înțelege nimic din ce se întâmplă în jurul ei”, – a declarat avocatul Asociației Promo-LEX Dumitru Sliusarenco
Potrivit directorului INFONET, pentru a rezolva problema accesibilității procesului electoral pentru persoanele cu nevoi speciale, statul trebuie să identifice câte persoane cu nevoi speciale se numără la diferite secții de votare și cu ce anume dificultățile se confruntă aceștia. În așa fel autoritățile vor putea utiliza resursele publice mult mai eficient și să se adapteze mai bine aceste secții.

Dar problema accesului la secțiile de votare nu este una singura. Directorul Asociatiei Motivatie, Igor Mereacre a subliniat faptul că persoanele cu dizabilități duc lipsa de interes de a merge la vot. Pentru a informa persoanele cu dizabilități cu privire la viitoarele alegeri, CAJPD a lansat în opt regiuni ale țării campania de informare «Votez cu Aptitudine!», care o va informa acești alegători cum vor putea vota. Mai multe informații la tema respectiva se poate de obținut și prin intermediul liniei fierbinți 022-022-020.

În 2010 Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, angajându-se să respecte drepturile acestei categorii de cetățeni și să asigure participarea lor la procesele sociale. Doi ani mai târziu, parlamentul a aprobat Legea Nr. 60 din 30.03.2012, privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi care obligă instituțiile de stat și agenții economici să asigure accesul persoanelor cu nevoi speciale la infrastructură.

Autor: Victoria Boțan
Sursa: Newsmaker.md
Sursa photo:botanvictoria.wordpress.com