Un grup de tineri au participat la marșul „Sexismul ne fură șansele” organizat de către Grupul de Iniţiative Feministe din Moldova chiar în ziua de 8 martie. Marșul s-a desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, scopul evenimentului a fost promovarea egalității de gen pentru care au luptat femeile cu mai bine de 100 de ani în urmă, informează Ziarul de Gardă.

Pe parcursul anului 2015 au fost lansate o multitudine de declarații sexiste în spațiul public de un șir de persoane publice, printre care și discursul primarului general Dorin Chirtoaca în campania electorală care a fost calificat drept unul sexist și ageist prin decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din 21 iulie 2015.

“Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie sa fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și comfortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.

Potrivit ONU marcarea Zilei Internaționale a femeii este un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a apela la schimbare și pentru a sărbători actele de curaj și determinare realizate de către femei obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU a fost cel care a numit prima femeie din istorie în calitate de comandant al forţelor armate ale ONU și a încurajat reprezentarea femeilor de la nivelurile superioare ale ONU la maxime istorice. “Femeile sunt acum lideri în epicentrul păcii și al securităţii – tărâm care s-a aflat cândva sub conducerea exclusivă a bărbaţilor. În această Zi Internaţională a Femeilor, rămân indignat de negarea drepturilor femeilor și ale fetelor, însă devin mai încrezător datorită oamenilor de pretutindeni, care acţionează cu o convingere fermă că abilitarea femeilor aduce progresul în societate „a declarat acesta în mesajul său de 8 martie.

Amintim că prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. desemnată în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.Ziua Internațională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie.

Surse: Ziarul de Garda – http://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/protestul-feministelor-sexismul-ne-fura-sansele
Sursa foto: Grupul de Inițiative feministe din Moldova
– https://www.facebook.com/pg/GrupuldeInitiativeFeministe/photos/?ref=page_internal